Luar Negara

Kematian Covid-19 global cecah 2 juta ketika vaksinasi bermula di banyak negara

KEMATIAN akibat Covid-19 telah melebihi 2 juta pada hari Jumaat, dengan lebih daripada 93.4 juta kes dicatatkan di seluruh dunia, menurut Universiti Johns Hopkins.

Pada masa sama sejumlah negara telah mulai melakukan vaksinasi massa, namun situasi pandemik di seluruh dunia masih mencabar kerana beberapa varian coronavirus yang dilaporkan di pelbagai negara menimbulkan ancaman baru.

Kurang dari seminggu yang lalu, Pusat Sains dan Kejuruteraan Sistem (CSSE) di Johns Hopkins University melaporkan pada hari Ahad bahawa kes Covid-19 di seluruh dunia melebihi 90 juta.

Menurut data terbaru, Amerika Syarikat masih mempunyai paling banyak kes dan kematian di seluruh dunia, masing-masing berjumlah 23,491,421 dan 391,540.

India mencatatkan 10,527,683 kes, berada di kedudukan kedua dan diikuti oleh Brazil dengan 8,393,492 kes dan jumlah kematian kedua terbesar di dunia sebanyak 208,246.


Negara-negara dengan lebih dari 2 juta kes juga termasuk Rusia, Britain, Perancis, Turki, Itali, Sepanyol, dan Jerman sementara negara-negara lain dengan lebih dari 50,000 kematian termasuk India, Mexico, Britain, Itali, Perancis, Rusia, Iran dan Sepanyol, menurut Penghitungan CSSE.

Kes global mencecah 60 juta pada 25 November, melebihi 70 juta pada 11 Disember dan mencapai 80 juta pada 26 Disember.

Dunia akhirnya melihat cahaya di hujung terowong ketika semakin banyak negara mulai melakukan vaksinasi besar-besaran.

Kementerian Kesihatan Israel pada hari Jumaat mengumumkan bahawa jumlah orang yang diberi vaksin Covid-19 di negara itu telah melebihi 2 juta, lebih dari 21.5 persen dari jumlah penduduknya.

Juga pada hari Jumaat, data dari Kementerian Kesihatan Turki menunjukkan bahawa lebih dari 600,000 pekerja kesihatan telah menerima dos vaksin pertama mereka yang dikembangkan oleh syarikat Sinovac China selama dua hari pertama program vaksinasi negara itu.

Setakat ini, 38 dari 46 negara yang telah memulakan vaksinasi adalah negara berpendapatan tinggi, menurut Mariangela Simao, Penolong Ketua Pengarah Akses Dadah, Vaksin dan Farmasi di Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO).

Ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus pada hari Jumaat meminta akses yang adil untuk vaksin, dengan menekankan bahawa lebih banyak usaha harus dilakukan untuk memastikan negara-negara berpendapatan sederhana dan rendah dilindungi.

“Saya ingin melihat vaksinasi dilakukan di setiap negara dalam 100 hari ke depan, agar pekerja kesihatan dan mereka yang berisiko tinggi dilindungi terlebih dahulu,” katanya.

Walaupun di beberapa negara maju, masyarakat tidak berpuas hati dengan kempen vaksinasi. Di Amerika Syarikat, Datuk Bandar New York City, Bill de Blasio, pada hari Jumaat mengatakan bahawa wilayah itu tidak mempunyai vaksin Covid-19 dan menuntut pemerintah persekutuan menghantar dos tambahan.

New York tidak sendirian kekurangan bekalan vaksin. Di Perancis, di mana suntikan pertama diberikan kepada lebih dari 318,000 orang pada hari Jumaat, pemerintah dikritik kerana lambatnya kempen vaksinias dilaksanakan.

Ini menimbulkan ancaman baru bahawa varian baru COVID-19 yang pertama kali dikesan di Britain, Afrika Selatan dan Brazil menyebar dengan cepat ke seluruh dunia.

Penyelidik di Ohio State University Wexner Medical Center dan College of Medicine telah menemui dua varian Covid-19 baru yang mungkin berasal dari Amerika Syarikat.

Kementerian Kesihatan Brazil mengesahkan pada hari Jumaat kes pertama jangkitan semula negara dengan varian baru Covid-19, yang dikesan di negara bagian utara Amazonas.

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson mengumumkan pada hari Jumaat bahawa Britain akan menutup semua koridor perjalanan ke negara itu pada hari Isnin dalam usaha untuk mengekalkan varian coronavirus baru, hanya satu hari setelah negara itu melarang kedatangan dari negara-negara Amerika Selatan dan Portugal.

Britain tidak sendirian mengenakan larangan perjalanan terhadap varian coronavirus baru. Awal minggu ini, Perdana Menteri Jepun Yoshihide Suga mengumumkan bahawa kemasukan semua warganegara asing bukan pemastautin ke Jepun akan ditangguhkan ketika negara tersebut melaporkan empat kes varian baru pada hari Ahad.

Negara-negara termasuk Australia, Indonesia, Filipina, Iraq, Peru, Ireland, Rusia dan Jerman semuanya telah meningkatkan atau memperpanjangkan sekatan perjalanan atas kebimbangan mengenai varian baru coronavirus.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button