Luar Negara

Kemaskini kejadian serangan pengganas di Vienna

Beberapa orang dilaporkan cedera dalam apa yang digambarkan oleh pegawai sebagai “serangan pengganas” pada Isnin malam di tengah-tengah ibu kota Austria.

Seorang pegawai pemerintah mengatakan bahawa sekurang-kurangnya satu dari tembakan itu adalah seorang polis, dan seorang lelaki bersenjata telah ditangkap.

Sekurang-kurangnya 15 orang cedera dalam serangan itu dan dirawat di rumah hospital berdekatan.

“Pada masa ini kami mengesyaki ada beberapa pelaku,” kata Karl Nehammer, menteri dalam negeri Austria. “Malangnya ada juga yang cedera, mungkin juga mati.”

Kejadian itu berlaku beberapa jam sebelum permulaan penutupan tengah malam di seluruh negara, salah satu daripadanya dikenakan di Eropah untuk menghentikan penyebaran Covid-19.


Kawasan tempat penembakan itu dipenuhi dengan bar dan kuil utama Wina, rumah ibadat Seitenstettengasse, tetapi tidak jelas apakah mereka mempunyai kaitan dengan keganasan.

Presiden Komuniti Agama Yahudi di Austria, Oskar Deutsch, mengatakan di Twitter bahawa penembakan itu berlaku “di sekitar kuil”, tetapi ia ditutup pada masa itu.

“Tidak jelas sekarang apakah kuil utama adalah sasarannya,” katanya.

Pegawai polis menggambarkan keadaan huru-hara, dengan kejadian “berbalas tembakan.” Kenderaan kecemasan disekat di luar jalan dan jalan kereta api di kawasan itu turut ditutup.

Polis menggunakan Twitter untuk mengelak orang ramai daripada menghampiri kawasan terbabit.

“Jangan mulakan khabar angin, tuduhan, spekulasi atau jumlah mangsa yang belum disahkan,” kata mereka. “Itu sama sekali tidak membantu! Tinggal di dalam, berlindung, Jauhkan dari tempat awam. ” – AGENSI

(Visited 108 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button