Auto Travel

Kemas kini dan ciri baharu Honda CB500X dan CBR500R 2022

BOON SIEW HONDA mengumumkan model motosikal CB500X dan CBR500R baharu dengan peningkatan prestasi utama dan kemas kini warna. Setelah membuktikan popularitinya sejak ia dilancarkan di Malaysia pada 2013, model ini kini menerima beberapa kemas kini penting untuk menawarkan penggunanya pengalaman pengendalian dan penunggangan yang lebih baik.

CBR500R

Beberapa kemas kini terbaharu adalah:

  • Suspensi hadapan berkualiti tinggi dalam bentuk garpu terbalik (USD) Showa Separate Function-Big Piston (SSF-BP) 41mm
  • Brek hadapan cakera dwi hadapan baharu dan angkup pelekap paksi/jejari masing-masing
  • Pengendalian yang lebih baik dengan lengan ayun baharu, yang lebih ringan dengan lebih lentur sisi
  • Tayar yang direka bentuk semula dan radiator yang lebih ringan menjimatkan lebih berat dan tetapan suntikan bahan api baharu menambah baik ciri enjin
  • LED lampu hadapan yang lebih berkuasa menawarkan keterlihatan yang lebih besar
  • Warna yang menarik dan grafik baharu yang berani

Pada tahun 2022, kedua-dua model didatangkan dengan matlamat untuk meningkatkan prestasi pengendalian menyeluruh. kuk atas dan bawah baru. Dengan membahagikan fungsi – Pemisahan tekanan Omboh Besar peredam pada sebelah kaki, mekanisme spring pada kaki yang lain – tindak balas dan kualiti tunggangan kedua-duanya dipertingkatkan.

Selaras dengan penambahbaikan dinamik pada casis dan penggantungan, prestasi brek CB500X dan CBR500R telah dipertingkatkan dengan cakera bercorak gelombang dwi 296mm dengan angkup dua omboh Nissin dipasang paksi (CB500X) dan jejari (CBR500R), mengurangkan tekanan yang diperlukan pada tuil semasa membrek.

CB500X menerima roda hadapan aluminium tuang 19-inci yang direka bentuk semula – lebih ringan berkat jejari yang lebih nipis – mengurangkan berat tidak bertangkai untuk membantu keupayaan memusing, dinobatkan oleh reka bentuk pelindung lumpur baharu yang kukuh dan mengetuai roda belakang 17-inci. Dalam usaha selanjutnya untuk meningkatkan kualiti tunggangan, CBR500R juga menampilkan tayar lebih ringan baharu dengan 5 jejari berbentuk Y berbanding 6 model sebelumnya.

Kedua-dua CB500X dan CBR500R mengekalkan unit kuasanya, dilengkapi dengan susun atur silinder berkembar selari 471cc, penyejuk cecair 8 injap menawarkan keseimbangan saiz fizikal yang seimbang dan output kuasa yang menyeronokkan, dengan watak bertenaga, berputar tinggi dan zappy hujung atas. CB500X dan CBR500R kedua-duanya menghasilkan kuasa puncak 37kW pada 8,500rpm dan tork puncak 45Nm pada 6,500rpm. Selain itu, kotak gear enam kelajuan yang berubah licin diuruskan oleh klac bantuan/selipar.

Seperti sebelum ini, instrumen LCD menampilkan fungsi Shift Up dan Gear Position dan semua pencahayaan adalah LED premium untuk kedua-dua CB500X dan CBR500R; lampu hadapan baharu, kini memancarkan sinar yang lebih luas. CB500X didatangkan dengan pancaran lampu hadapan tinggi/rendah yang dioptimumkan dan penambahan lampu kedudukan penunjuk hadapan.

Honda CB500X 2022 boleh didapati dalam warna Grand Prix Red, Mat Gun Powder Black Metallic dan Pearl Organic Green. Harga yang ditawarkan adalah Rm36,099.00.

Sementara itu Honda CBR500R 2022 boleh didapati dalam Grand Prix Red. Harga di pasaran adalah RM 34,499.00. – SM

Kredit: EnjinDotCom

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button