Nasional

Kem Baharu Gua Kelam letakkan Perlis dalam Peta Pendakian Batu Dunia

AKTIVITI luar telah lama dipuji kerana faedahnya terhadap kesejahteraan fizikal dan mental, kedua-duanya telah mendapat perhatian yang ketara semasa pandemik Covid-19.

Pada 2021, Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) menganggarkan lonjakan dalam aktiviti luar di seluruh Malaysia. Dengan peningkatan kesedaran untuk kesihatan dan kesejahteraan, pelancongan pengembaraan menjadi semakin popular dalam kalangan pelancong tempatan dan asing.

Dengan melihat ke arah alam semula jadi untuk rancangan perjalanan mereka, aktiviti seperti glamping, mendaki, sukan air, berbasikal dan memanjat batu semakin popular.

Terinspirasi daripada DYTM Raja Muda Perlis, Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail visi untuk meletakkan Perlis di dalam peta pendakian dunia, MyUS Venture Partners Sdn Bhd telah membina Perlis Rock Climbing Base Camp @ Gua Kelam.

Lokasi itu sudah terkenal dan popular di kalangan masyarakat pendaki. Majlis pecah tanah baru-baru ini telah disempurnakan oleh Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin bin Hassan.


Mengulas lanjut mengenai base camp, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MyUS Venture Partners Sdn Bhd, Dato’ Nellsen Young, berkata, ”Kami bekerjasama rapat dengan Perlis Climbers yang biasa dengan laluan pendakian Perlis dan orang yang terbaik untuk memberikan input. Selain daripada memanjat batu, dan dengan kerjasama Jabatan Perhutanan Negeri Perlis, kami berdedikasi untuk mempromosikan alam semula jadi dan persekitaran yang indah di Perlis dengan lawatan dan pengalaman yang disusun khas.

Beberapa pengalaman yang telah kami rancang termasuk penerokaan gua, memanjat pokok, lawatan menghargai alam semula jadi dan meredah hutan, lawatan pengembaraan hidupan liar, lawatan eko-penemuan, berjalan kanopi, lawatan pengembaraan tersuai dan banyak lagi.”

Dengan keluasan tanah keseluruhan 23,094 kaki persegi dan keluasan binaan 9,880 kaki persegi, Kem Pangkalan Panjat Tebing Perlis @ Gua Kelam akan terdiri daripada 40 bilik yang boleh memuatkan empat orang sebilik dan 10 kem premium yang boleh memuatkan empat orang setiap satu. Kemudahan itu akan diurus dan dikendalikan oleh MyEco Discovery Sdn Bhd dari pejabat pengurusannya yang terletak di Kangar Jaya, Perlis.

Kesan Seniman Perlis Rock Climbing Base Camp @ Gua Kelam. Dengan perkembangan baharu ini, MyUS Venture Partners Sdn Bhd berharap untuk meletakkan Perlis dalam agenda pelancongan Malaysia, dalam menyokong potensi ekopelancongan negara.

Perlis, sebidang tanah yang indah, dilengkapi dengan sawah padi, singkapan batu kapur dan rumah kayu tradisional desa. Selalunya dinamakan negeri ‘tidak ditemui’, ia mempunyai unsur-unsur semula jadi yang indah yang masih tidak disentuh oleh pembangunan.

Langkah MyUS Venture Partners Sdn Bhd untuk merombak kemudahan pendakian batu itu berikutan misinya untuk meletakkan Perlis dalam agenda pelancongan Malaysia, dalam menyokong potensi ekopelancongan negara.

Peminat mendaki tempatan, Alif Ahmad yang telah menceburkan diri dalam sukan itu selama 15 tahun, gembira mendengar kem baharu itu. “Senang melihat kemudahan seperti ini dibina untuk menyokong komuniti panjat tebing. Ia pastinya akan menjadi nilai tambah yang besar apabila pendaki menilai lokasi pendakian. Malaysia berpotensi menjadi hab memanjat batu antarabangsa jika terdapat kemudahan dan infrastruktur yang lebih baik untuk menyokong sukan itu,” katanya.

Pada Ekspo 2020 Dubai, yang diadakan pada akhir 2021, MOTAC meraikan potensi ekopelancongan Malaysia dengan menyasarkan untuk menjadikan Malaysia sebagai ‘Destinasi Ekopelancongan Pilihan di Dunia’, seperti yang digariskan dalam Dasar Pelancongan Negara 2020-2030.

Menyebut banyak organisasi yang mesti bekerjasama untuk menangani matlamat ini, Perlis Rock Climbing Base Camp menyokong misi negara untuk mengutamakan strategi dan amalan pelancongan yang mampan dan bertanggungjawab.

Bagi komuniti perniagaan di Perlis, kem asas itu juga akan menawarkan peluang pekerjaan dan perniagaan kepada penduduk tempatan, sama ada secara langsung dengan kem asas atau melalui peningkatan trafik di negeri ini.

“Sejak sekian lama, pendakian batu hanya ditujukan kepada kumpulan pendaki yang terpilih, kerana tahap kepakaran yang diperlukan. Kem Pangkalan Panjat Tebing Perlis @ Gua Kelam bermatlamat untuk menjadikan pendakian batu lebih mudah diakses oleh semua, dengan memudahkan perkhemahan dengan bakat dan peralatan yang betul, malah tempat latihannya sendiri, Pusat Eko-Adventure, untuk menempatkan pemula, amatur hingga profesional. Sama,” tambah Dato’ Nellsen.

Kem Pangkalan Panjat Tebing Perlis juga akan merangkumi perhentian rehat untuk pelawat dan pendaki, yang dinamakan Eco-Adventure Boutique Accommodation, serta sebuah kafe di dalam hutan, bagi mereka yang mencari makanan cepat saji atau hidangan ringan.

Majlis pecah tanah rasmi The Perlis Rock Climbing Base Camp @ Gua Kelam. Di samping mengutamakan strategi pelancongan yang mampan dan bertanggungjawab, kem asas itu juga akan memberi manfaat kepada penduduk tempatan melalui penambahan pekerjaan dan peluang perniagaan.

Turut hadir pada majlis pecah tanah Perlis Rock Climbing Base Camp @ Gua Kelam ialah: Ketua Setiausaha Kementerian Tenaga dan Sumber Asli, Dato’ Haji Rosli Isa; Pengarah Perhutanan Perlis, Ag. Shaffie Ag. Ahmadni, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perlis, Asmaiza Ahmad, yang juga menjawat Exco Pelancongan Perlis; The Chai Aan, mewakili Titi Tinggi, yang turut berkhidmat sebagai Exco Sumber Asli dan Alam Sekitar Perlis; dan Ketua Polis Perlis, Dato’ Surina Saad.

Kem Pangkalan Panjat Tebing Perlis @ Gua Kelam dijadualkan mula beroperasi pada Disember 2022, bersedia untuk memenuhi lonjakan pengunjung domestik dan antarabangsa pada akhir tahun, dengan pelancaran rasmi dijadualkan pada Januari 2023.

Hubungan Media

Kelvin Gan, COO Kumpulan
E-mel: [email protected]
Tel: +603 2276 0085

(Visited 162 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button