Nasional

Keluarga penipu: Polis Selangor buka kertas siasatan

Keluarga itu meminta derma daripada orang ramai

POLIS Selangor telah mula menyiasat dakwaan penipuan derma oleh sebuah keluarga dari Sentul.

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar mengesahkan menerima laporan polis pengaruh media sosial V. Muralitharan, sambil menambah bahawa kes itu disiasat mengikut Seksyen 420 kerana menipu.

Pengaruh media sosial V. Muralitharan

“Siasatan baru bermula (Selasa). Kami akan melihat semua laporan yang dibuat berkaitan kes ini dalam perjalanan siasatan kami.

“Buat masa ini, kami akan panggil Murali dan pasukan. Kemudian, kami akan panggil keluarga untuk pihak mereka,” katanya.

Hussein tidak menolak kemungkinan untuk menghubungi rakan sejawatan mereka di India, di mana sejumlah besar wang tunai daripada kutipan derma sebelumnya telah dihantar secara berkala.


“Jika perlu kami juga akan menghubungi penyiasat di India untuk mendapatkan bantuan mereka dalam kes itu,” katanya

Hussein berkata demikian sebagai mengulas kes sebuah keluarga termasuk seorang wanita berusia 60 tahun yang memohon derma kononnya untuk anak perempuan wanita itu yang merupakan pesakit kanser di sebuah hospital di India yang memerlukan segera RM400,000 untuk pembedahan.

Keluarga itu meminta derma daripada orang ramai, VIP, ahli politik dan pertubuhan bukan kerajaan dan setakat ini mengumpul ratusan ribu ringgit, termasuk RM308,000 bulan ini selepas mendapatkan bantuan daripada Muralitharan.

Muralitharan telah membuat dua laporan polis selepas mengesahkan dengan hospital di India bahawa tiada pesakit sedemikian wujud. -SM

Baca juga : JKPK akan serah resolusi tangani isu penipuan dalam talian

(Visited 338 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button