Politik

Kelayakan akademik bukan penentu kejayaan politik – Sanusi

Pengarah pilihan raya Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Mohamad Sanusi Md Nor mempertahankan calon gabungan itu untuk PRK Sungai Bakap, Abidin Ismail, dengan berkata, kelayakan akademik bukan penentu kejayaan seorang pemimpin politik.

Sanusi berkata walaupun kelayakan akademik itu penting, ramai pemimpin politik telah menunjukkan prestasi yang baik walaupun tidak mempunyai PhD malah ijazah asas.

Menteri besar Kedah itu berkata Abidin dipilih kerana ‘kejayaannya’ di Sungai Bakap untuk Pas dan sebagai bekas pembantu kepada Nor Zamri Latiff, yang kematiannya pada 24 Mei menyebabkan kerusi DUN itu kosong.

“Inilah sebabnya kami berpendapat Abidin sesuai untuk kawasan itu. Calon lain mempunyai kekuatan akademik. Biar dia tunjukkan,” katanya.

Abidin telah menerima kritikan kerana tidak memaparkan kelayakan akademik pada poster pemilihannya, berbanding Joohari Ariffin dari Pakatan Harapan, yang merupakan bekas pensyarah dan memperoleh PhD dari Universiti Sains Malaysia pada 2014, dalam jurusan pengurusan dan kepimpinan pendidikan.

PRK Sungai Bakap akan menyaksikan pertembungan antara Joohari, 60, bekas pensyarah Institut Aminuddin Baki di Kedah, dan Abidin, 56, eksekutif logistik.

Terdapat 39,279 pengundi berdaftar di Sungai Bakap, terdiri daripada 39,222 pengundi biasa dan 57 pegawai polis.

Pengundian adalah pada 6 Julai dan pengundian awal pada 2 Julai. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button