Nasional

Kelas perniagaan diberi kembali kepada pegawai kanan kerajaan

Kerajaan telah membatalkan keputusan perjalanan udara domestik “kelas ekonomi sahaja” yang dikenakan ke atas penjawat awam Julai lalu sebagai langkah mengurangkan kos.

Mereka kini boleh melakukan perjalanan dalam kelas perniagaan jika mereka layak di bawah arahan yang dikeluarkan pada 2020.

Ketua Setiausaha Perbendaharaan Asri Hamidon berkata dalam pekeliling yang dikeluarkan baru-baru ini Kabinet membuat keputusan untuk membatalkan keputusan itu pada mesyuaratnya pada 10 Sept.

Menurut pekeliling itu, penjawat awam Gred 53 dan ke atas serta pegawai polis berpangkat penolong kanan pesuruhjaya ke atas layak menaiki kelas perniagaan. Semua yang lain boleh melancong hanya dalam kelas ekonomi.

Bagi perjalanan ke luar negara, mereka yang berada di Gred Super A dan timbalan ketua polis negara dan ke atas layak mendapat kerusi kelas pertama. Mereka yang berada dalam Gred 53 hingga Super Gred B (antara pangkat MPS dan pesuruhjaya dalam pasukan polis) layak untuk kelas perniagaan. Pegawai lain hanya layak mendapat kelas ekonomi.


Pada bulan Julai, arahan Perbendaharaan mengumumkan beberapa langkah penjimatan kos untuk penjawat awam di semua peringkat untuk mengetatkan perbelanjaan kerajaan, disebabkan oleh inflasi global dan peningkatan kos barangan.

Antara pengurangan itu ialah perjalanan udara domestik kelas ekonomi untuk semua gred pegawai dan had bilangan pegawai yang dibenarkan ke luar negara bersama menteri, timbalan menteri dan pegawai kanan kerajaan.

 

(Visited 65 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button