Nasional

Keindahan alam semulajadi Perlis dikagumi pelancongan tempatan, luar negara – Raja Muda Perlis

Perlis dianugerahkan dengan bentuk muka bumi yang begitu indah. Oleh yang demikian, seluruh warganya harus memastikan serta berbangga kerana Perlis sering kali menjadi ‘buah mulut’ dan mendapat pujian oleh warganet di laman sosial dengan keindahan alam semula jadinya dan pemandangan yang sungguh menawan.

Masyarakat juga perlu memastikan keunikan ini dipelihara sebaiknya bagi menjadikan Perlis sebagai lokasi ekopelancongan semula jadi pilihan utama pengunjung dari dalam dan luar negara.

Khazanah alam ini juga perlu dikekalkan supaya dapat terus dinikmati dan memberi manfaat kepada generasi akan datang.

Demikian titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail ketika berkenan berangkat merasmikan ‘Majlis Penutupan Eksplorasi Menyelamat Dalam Gua Kelam, Kaki Bukit, Perlis, Tahun 2020’ yang diadakan di Tapak Perkhemahan Hujan-Hujan Gua Kelam, Kaki Bukit pada petang tadi.

Berangkat sama ialah Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Keberangkatan tiba baginda berdua disambut oleh Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Perlis, Awang Shafie Awang Ahmad dan Ahli Kehormat Pertubuhan Nadi Sihat, Datuk Sri Hj Ahmad Sukimi Ibrahim.

Tuanku Syed Faizuddin Putra juga mengajak semua supaya mengetahui, menghargai dan memahami bahawa pembentukan formasi-formasi gua seperti Stalaktit, Stalagmit, Gour Pool dan Tirai Gua ini mengambil masa jutaan tahun untuk terbentuk.

Untuk rekod, Gua Kelam di Kaki Bukit Perlis terbentuk daripada batu kapur formasi setul. Terdapat jaluran gua batu kapur tertua di Malaysia berusia antara 416 hingga 508 juta tahun, struktur tirai gua serta mini empangan traveltine dengan mineral kasiterit yang merupakan Geotapak Perlombongan di Aspiring Perlis Geopark.

Keunikan Gua Kelam ini ditambah lagi dengan sejarah perlombongan bijih timah terbesar dalam dasar bukit iaitu sekitar tahun 1930an kini menjadi tarikan baru khususnya bagi pengemar aktiviti lasak kerana laluan yang ditempuhi sangat unik dan menguji ketahanan fizikal dan mental peserta. Jadi, adalah menjadi tanggungjawab kita secara bersama untuk memastikan ianya terus terpelihara dengan sebaik mungkin.

Di akhir program baginda berdua berkenan meluangkan masa memasuki Gua Kelam 2 dari Secret Garden dan berakhir di Bangunan Galeri 3D Gua Kelam.

(Visited 348 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button