Nasional

Kedah sasar keluarkan 600 tan metrik mangga harumanis menjelang 2025

KEDAH meletakkan sasaran untuk mengeluarkan 600 tan metrik mangga harumanis menjelang 2025 bagi memenuhi permintaan tinggi bagi baka mangga manis dan beraroma.

Menteri Besar Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata bagi memenuhi sasaran itu, Jabatan Pertanian negeri akan menggandakan saiz kebun daripada kira-kira 100 hektar kepada 200 hektar.

“Terdapat 130 petani bekerja secara keseluruhan dengan gabungan 98.76 hektar kebun di pelbagai daerah di Kedah, menghasilkan kira-kira 65 tan metrik mangga harumanis.

“Kedah mempunyai tanah yang luas untuk menggandakan dusun harumanis kepada 200ha menjelang 2025 supaya kita boleh mencapai sasaran 600 tan metrik harumanis,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran penjenamaan harumanis Kedah, Harumanis D’Aman, di Pusat Teknologi Mangga di Sala Kanan di sini.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Makanan negeri Azman Nasrudin, ADUN Sungai Limau Mohd Azam Abd Samat, Ahli Parlimen Jerai Sabri Azit, Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pertanian Datuk Eliyas Saad dan Pengarah Jabatan Pertanian negeri Ramli Abdul Rahman.


Dalam acara itu, Sanusi turut menyampaikan anugerah kepada Azul Afiz Abdul Aziz yang menewaskan 465 peserta lain dalam pertandingan menamakan penjenamaan harumanis negeri.

Sanusi menambah, kerajaan negeri menggalakkan petani memanfaatkan permintaan tinggi untuk mempelam harumanis dengan menceburi bidang pertanian tanaman.

“Mereka yang berminat boleh menghubungi terus Jabatan Pertanian negeri untuk mendapatkan bekalan anak pokok harumanis serta sokongan teknikal dan sokongan bimbingan.

“Buat masa ini kebanyakan dusun harumanis terletak di daerah Kubang Pasu dan Padang Terap. Kami berharap lebih ramai petani menceburi bidang ini,” katanya.

Tambahnya, ini selaras dengan Pelan Pembangunan Harumanis yang dibentangkan dalam persidangan Dewan Undangan Negeri baru-baru ini.

“Kita sedia maklum bahawa dalam pasaran penjenamaan harumanis Perlis adalah kukuh dan suka atau tidak, rakyat akan membuat perbandingan antara harumanis keluaran Kedah dengan keluaran negeri jiran kita.

“Secara peribadi, saya mesti mengatakan bahawa harumanis kami lebih enak,” katanya.

Jiran Kedah, Perlis – negeri terkecil di negara ini merupakan pengeluar terbesar harumanis.

Dilaporkan Perlis dijangka mengeluarkan 1,427 tan metrik harumanis dengan anggaran nilai jualan RM38.53 juta tahun ini.

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button