Luar Negara

Kecoh Indonesia diserang penggodam, data dijadikan tebusan

Menteri Komunikasi dan Penerangan (Menkominfo) Budi Arie menjelaskan kronologi Pusat Data Nasional Sementara (PDNS) di Surabaya diserang penggodam menggunakan mod ransomware.

Akibatnya, 282 data agensi kerajaan telah dirampas oleh penggodam dan menuntut wang tebusan sebanyak AS$ 8 juta atau Rp 131 bilion. Kerajaan tegas bahawa ia tidak akan membayar wang tebusan, sambil memulihkan akses terkunci secara beransur-ansur.

Dalam Rapat Kerja Komisi I DPR RI bersama Menteri Perhubungan dan Penerangan serta Ketua BSSN hari ini, Khamis (27/6/2024), Budi Arie menjelaskan kronologi lengkap penyerangan tersebut.

Pertama sekali, Budi Arie menjelaskan bahawa PDNS 1 di Serpong adalah milik PT Lintas Arta. Tambahan pula, PDNS 2 di Surabaya telah diserang dan tapak bersama di Batam adalah milik PT Telkom.

Seterusnya, beliau menjelaskan bahawa ransomware adalah sejenis peranti yang menghalang pengguna daripada mengakses sistem, sama ada dengan mengunci perkhidmatan sistem atau mengunci perkhidmatan pengguna.

Kunci akses akan dibuka semula apabila wang tebusan dibayar. Menteri Perhubungan dan Penerangan juga mengulangi bahawa wang tebusan yang diminta ialah AS$ 8 juta.

Surabaya dalam bentuk ransomware bernama BrainChipper. “Selepas penemuan ransomware, usaha untuk menyahaktifkan ciri keselamatan Windows Defender bermula 17 Jun 2024 sekitar jam 23.15 WIB,” kata Menteri Perhubungan dan Penerangan Budi Arie.

Lebih lanjut, lanjutnya, kegiatan berbahaya mulai berlaku pada 20 Jun 2024 jam 00.54 WIB. Ini termasuk memasang fail berniat jahat, memadam fail sistem penting dan menyahaktifkan perkhidmatan yang sedang berjalan.

“Pada 20 Jun 2024 jam 00.55 WIB didapati Windows Defender telah ranap dan tidak boleh beroperasi,” katanya.

Sehingga 26 Jun 2024, status PDNS 2 ialah agensi yang terjejas ialah 30 kementerian dan institusi, 48 institusi bandar, dan sejumlah 239 kementerian dan institusi wilayah.

“Tambahan pula, agensi pengguna perkhidmatan tidak terjejas kerana data yang disimpan di PDNS 2 hanyalah data sandaran iaitu 21 kementerian, 1 wilayah, 18 daerah, dan 3 bandar, dengan jumlah 43 kementerian/institusi wilayah tidak terjejas,” kata Menteri Perhubungan dan Penerangan.

Agensi yang berjaya dipulihkan ialah Kementerian Kelautan dan Perikanan, perkhidmatan pelesenan acara, Kementerian Undang-undang dan Hak Asasi Manusia, perkhidmatan Imigresen, LKPP, perkhidmatan Sikap, Kementerian Agama, Sihalo, dan Kota Kediri.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button