NasionalPolitik

Kabinet selepas PRU15 lebih kecil, babitkan teknokrat

DATUK Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, Kabinet yang akan dibentuk selepas Barisan Nasional (BN) menang Pilihan Raya Umum Ke-14 Sabtu ini adalah lebih kecil dan akan turut melibatkan teknokrat.

Perdana Menteri berkata, seliab saiz yang kecil keanggotaannya turut diisi dengan tenaga teknokrat sekiranya supaya ada kepelbagaian kepakaran akan dijadikan panduan untuk membentuk barisan Jemaah Menteri

.”Ramai yang bercakap soal Kabinet terlalu besar. Saya akui memang terlalu besar dan pasti saya akan mengecilkannya.

“Dari sudut kepelbagaian kepakaran, akan saya jadikannya sebagai panduan untuk membentuk Kabinet nanti. Bukan sahaja terdiri daripada ahli politik tetapi dari segi teknokrat akan turut dimasukkan,” katanya dalam program Ruang Bicara Khas Kestabilan & Kemakmuran Bersama Perdana Menteri yang disiarkan di beberapa stesen televisyen utama, malam tadi.

Ismail Sabri ditanya apakah yang beliau akan tawarkan bagi tempoh lima tahun akan datang sekiranya diberi peluang memimpin negara selepas PRU15.


Beliau yang juga Naib Presiden UMNO menjelaskan, apa sahaja yang akan dilakukan selepas ini mestilah sejajar dengan manifesto Barisan Nasional (BN) dan ini termasuk Jemaah Menteri yang dilantik juga perlu kuat dan merangkumi kepelbagaian bagi menstabilkan politik dan tumpuan membangunkan ekonomi.

Katanya, manifesto BN dengan slogan Kestabilan dan Kemakmuran bakal diteruskan dan kejayaan ekonomi akan menjadi teras, walaupun negara dijangka berdepan cabaran ketidaktentuan ekonomi yang tinggi pada tahun hadapan.

“Yang pasti, kejayaan ekonomi diteruskan. Itulah core (teras) dia. Untuk negara kita, yang penting adalah kestabilan dan kemakmuran dari segi ekonomi.

“Walaupun kita tahu tahun depan, ketidaktentuan ekonomi agak tinggi dan ia adalah cabaran besar kepada kita,” katanya.

Isu kedua yang akan diberi penumpuannya ialah isu kos sara hidup yang menjadi isu besar dan menjadi perbualan rakyat hari ini.

“Walaupun kita mengadakan Jawatankuasa Jihad Perangi Inflasi dan sebagainya, kita akan menambah baik setiap kelemahan kerana yang paling penting bagi rakyat adalah isu harga barang yang perlu diberi perhatian,” katanya.

Kerajaan juga, katanya, perlu terus memberi tumpuan terhadap isu yang dihadapi golongan muda, terutama dari segi peluang mendapatkan pekerjaan.

“Menerusi Program Jamin Kerja kita berjaya dan sasaran kita adalah 600,000 peluang pekerjaan untuk tahun ini serta program mengurangkan pengangguran akan diteruskan walaupun kita sudah mencapai 3.6 peratus,” katanya.

Beliau turut menegaskan, semua agensi dan jabatan kerajaan akan diperkasakan selepas banyak rungutan mengenai kerenah birokrasi yang melampau dalam jabatan kerajaan.

“Kadang-kala ini menghindarkan kemasukan pelabur asing ke negara kita. Jika dibandingkan dengan negara lain, setiap kelulusan itu terpaksa menunggu lama (di negara kita). Kerenah birokrasi ini perlu diberikan fokus.

“Dasar luar kita juga mesti diubah kerana suatu ketika dahulu kehadiran Malaysia di luar negara dengan dasar luarnya amat dirasai tetapi mungkin akhir-akhir ini ia agak kurang, mungkin disebabkan masalah COVID-19. Kita perlu dilihat lebih terbabit dan kehadiran kita dalam memperjuangkan isu besar (perlu) yang dirasai oleh dunia,” katanya.

Beliau turut menyentuh mengenai tumpuan membangunkan Sabah dan Sarawak apabila peruntukan Bajet 2023 banyak memberikan kelebihan kepada kedua-dua negeri itu.

Katanya, selain menyiapkan projek besar seperti Lebuh Raya Pan Borneo, kerajaan juga akan memberikan keutamaan kepada penyediaan kemudahan di luar bandar termasuk jalan-jalan kampung.

“Sekolah-sekolah daif adalah isu sangat dekat di hati rakyat di dua negeri itu dan klinik-klinik desa yang kedudukannya amat daif sekali.

“Saya sendiri melihat apabila ditunjukkan video mengenai klinik desa, begitu menyedihkan dan perkara ini diberikan fokus,” katanya. – SM

(Visited 23 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button