Politik

‘Kebangkitan’ Anwar tunjukkan Malaysia Baharu hanya tentang kuasa

PRESIDEN PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menunggu selama beberapa dekad untuk berkuasa di Malaysia.

Sekiranya dia berjaya mencapai tujuan itu, ahli politik berusia 73 tahun itu perlu memikirkan bagaimana untuk melaksanakan dasar yang telah lama dianjurkannya di parlimen yang semakin rapuh.

Walaupun Malaysia selalu dilanda politik pakatan, namun selama enam dekad bekas blok pemerintah yang dipimpin oleh UMNO mengawasi pemerintahan yang stabil ketika mereka menguasai kerajaan dengan dasar yang menguntungkan semua kumpulan kaum yang dominan di negara ini.

Kejatuhan Barisan Nasional (BN() yang ditunjangi UMNO pada tahun 2018 kepada pakatan, yang dipelopori oleh Anwar dan mantan perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, menjanjikan “Malaysia Baru” pelbagai kaum yang bebas dari rasuah.

Namun pakatan baharu dengan cepat dilanda oleh perbezaan dasar, sementara itu terus bereotik dengan penyerahan kuasa ketika itu di tangan Mahathir, yang sekarang 95, kepada Anwar.


Drama itu berakhir dengan pengunduran diri Mahathir pada bulan Februari, mendorong satu lagi pusingan peralihan kuasa yang mendorong Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk ke depan sebagai perdana menteri yang disokong oleh bekas anggota Umno.

Minggu ini, Anwar mengaku memiliki majoriti  “meyakinkan” untuk mengalahkan Muhyiddin, dan berjanji akan membuktikan jumlahnya dalam pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong.

Walaupun begitu dakwaan Anwar masih belum jelas apabila ramai ahli parlime terutama dari UMNO bangkit menafikan mereka bersama Anwar. Tatapi yang nyata ia satu lagi episod drama tentang ketagihan kuasa yang kemungkinan akan membawa kepada erubahan kepimpinan lain atau pemilihan baru.

Tetapi satu perkara yang pasti ialah landskap politik negara kita masih jauh dari penyelesaian.

“Ini adalah masa yang paling getir  dalam politik Malaysia – kesetiaan parti menjadi sangat goyah dan rapuh,” kata Johan Saravanamuttu, dari  S Rajaratnam School of International Studies di Singapura yang meneliti politik Malaysia.

“Ini hanya untuk berkuasa. Adakah ia kerseluruhan idea reformasi politik reformasi diguna pakai dalam menentukan hala tuju, itu saya tidak pasti. Yang pasti idealisme sudah dicampak keluar tinggkap, ” katanya seperti yang dipetik dari Bloomberg.

Bagi Anwar, sedikit pragmatisme mungkin dimaafkan. Dia dilihat sebagai pengganti Mahathir pada tahun 1990-an sebelum dia dipecat setelah Krisis Kewangan Asia, setelah itu dia menghabiskan enam tahun penjara atas kesalahan kerana menyalahgunakan kuasa dan liwat.

Anwar kembali ke penjara pada tahun 2015 sekali lagi dengan tuduhan liwat, hanya dibebaskan selepas pilihan raya 2018 berkat pengampunan kerajaan.

Sebagai pemimpin parti penting dalam pemerintahan Pakatan Harapan sebelumnya, Anwar menanti Mahathir dengan sabar menunaikan janji untuk akhirnya menamakannya sebagai perdana menteri.

Mahathir terus berdolak-dalik mengenai tarikh peralihan kuasa walaupun itu dijanjikan ketika PRU14, hinggalah membawa kepada tumbangnya kerajaan Pakatan Harapan (PH). Malah Mahathir lebih rela meletakkan jawatan dan membiarkan kepimpinan itu kosong daripada menyerahkannya secara elok kepada Anwar.

Secara tiba-tiba pada  Rabu lalu, Anwar mengatakan bahawa beliau bersedia untuk menggantikan Muhyiddin, yang memerintah dengan majoriti tipis sejak Mac lalu.

Ketika Muhyiddin mengecam tindakan Anwar itu, sekutunya dalam Pakatan Nasional, iaitu Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi tampil dengan kenyataan beliau tidak akan menghalang ahli parlimen UMNO yang mahu bersama Anwar.

Secara nyata memang nampak ganjil bagi Anwar untuk menjalin hubungan dengan UMNO memandangkan dia sebelumnya menyeru agar berakhirnya kebijakan tindakan afirmatif yang diperjuangkannya.

Anwar juga telah puluhan tahun mengecam parti itu kerana rasuah berkaitan dengan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, yang didapati bersalah dan dijatuhi hukuman 12 tahun penjara dalam perbicaraan pertama berhubung skandal 1MDB.

Tetapi Anwar telah menunjukkan tanda-tanda untuk melunakkan pendiriannya dalam beberapa tahun terakhir, dan menjelaskan dalam pernyataannya pada hari Rabu bahawa majoriti ahli parlimen yang menyokongnya adalah “Melayu-Muslim”. Dia berjanji “perwakilan yang adil” untuk semua kaum.

“Kami komited untuk menegakkan prinsip-prinsip perlembagaan yang mengiktiraf kedudukan Islam, kedaulatan raja-raja Melayu dan menegakkan kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta memberi jaminan untuk mempertahankan hak semua kaum, ” kata Anwar ketika mengumumkan kejutan itu.

Anwar telah membayar “harga tinggi” selama bertahun-tahun dan sekarang ingin mencapai satu kejayaan untuk dirinya.

“Dia menginginkan kesempatan itu untuk menunjukkan bahawa dia dapat melakukan pekerjaan dengan baik.

“Mengingat fakta bahawa dia bertahan selama beberapa dekad ini dipalu kiri, kanan dan tengah, dia memiliki keterampilan yang diperlukan untuk menggerakkan Malaysia – atau setidaknya dia tidak akan melakukan lebih banyak kerosakan daripada perdana menteri lain,” kata Greg Lopez, seorang pensyarah di Pusat Pendidikan Eksekutif Universiti Murdoch di Perth seperti yang dipetik dari Bloomberg.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button