Sukan

KEANU SUBBA TAMPIL DI ‘ONE on PRIME VIDEO 3 BERSAMA MEDIA’ di KUALA LUMPUR

 

Kuala Lumpur, Malaysia, 14 Oktober 2022: ONE Championship, organisasi seni mempertahankan diri terbesar di dunia mengadakan pertemuan dengan bintang MMA tempatan, Keanu Subba bersama media tempatan menerusi zoom hari ini.

Hari media menerusi zoom memberi peluang kepada media untuk berinteraksi dengan Keanu sebelum pertarungannya semasa ONE di Prime Video 3, pada hari Sabtu, 22 Oktober di Axiata Arena menentang Yoon Chang Min dari Korea Selatan (Rekod Pro MMA: 5-2).

Berkenaan Yoon Chang Min,
Pemenang Kejohanan Perang Ejen Pejuang Yoon Chang Min, juga dikenali sebagai “The Big Heart”, merupakan seorang kanak-kanak yang berdaya saing, dan dia mengambil bahagian dalam seni mempertahankan diri serta-merta selepas mencuba kickboxing di sekolah menengah. Dia juga menjadi juara tinju amatur.

Bergantung kepada kemahiran tinjunya yang cemerlang, Yoon mencuba seni mempertahankan diri campuran dan merekodkan menang tanpa kalah 6-0 sebagai pemain amatur. Selepas dia memenangi Musim 2 rancangan realiti Jepun yang dipanggil Fighting Agent War barulah dia menjadi terkenal.

Dalam mengejar impiannya menjadi juara dunia ONE Lightweight, Yoon mempertajamkan kemahirannya di Team MAD bersama beberapa artis bela diri campuran terkemuka Korea Selatan.

Keanu (Rekod Pro MMA: 9-5) berkata, “Apabila saya bertarung dan membuat persembahan, saya akan memberi sepenuhnya. Saya memberikan segalanya kerana itu adalah moto saya dalam hidup, dan peminat saya berhak mendapatnya. Saya tidak akan berada di sini tanpa peminat, dan saya berhutang banyak kepada mereka. Pertarungan saya seterusnya akan menjadi tontonan dan peminat pastinya tidak mahu ketinggalan. Masa saya di pentas ONE Championship adalah luar biasa untuk kerjaya saya dan saya semakin baik setiap hari.”

Pertarungan terbaharu Keanu ialah di ONE Championship – ONE 160, di mana dia menang menentang Amir Khan dari Singapura melalui kemenangan KO (Punches) pada Ogos tahun ini.

Juara Featherweight MIMMA Keanu dilahirkan dengan bapanya warga Nepal dan ibu berdarah Malaysia di Kuala Lumpur. Berikutan itu, beliau sering dipilih di sekolah kerana keturunan berdarah campur, tetapi Keanu memutuskan untuk memyembunyikan identitinya dan perlahan-lahan dia mendapat diterima rakan-rakannya.

Walaupun dia baru sahaja menceburi seni mempertahankan diri dengan taekwondo, dan telah memenangi beberapa pingat emas dalam sukan itu, kemahirannya dan bakat terpendam muncul sehingga dia pergi ke Sekolah Tinggi di Amerika Syarikat. Di sana, dia menemui seni mempertahankan diri campuran selepas menontonnya di televisyen bersama abangnya, Gianni, yang kini salah seorang pemain flyweight terbaik ONE Championship.

Subba bersaudara bertekad untuk bersaing, tetapi tidak mampu untuk menjalani latihan di gim. Mereka tidak berputus asa dan mempelajari video di YouTube dan mencuba langkah keluar antara satu sama lain. Ia berterusan sehingga Keanu mengetahui sepupunya menghidap kanser, dan dia memutuskan untuk pulang ke Malaysia untuk menghabiskan saat-saat terakhir bersamanya.

Kembali ke Kuala Lumpur, Keanu akhirnya menemui gym yang dia mampu untuk beliau berlatih dan memulakan latihan formalnya. Selepas kurang daripada enam bulan berlatih, dia berani menghadapi pertarungan pertamanya menentang veteran Malaysia AJ Lias Mansor.

Walaupun dia akhirnya kalah dengan keputusan, keberaniannya memberi inspirasi kepada sepupunya, yang menggelar Keanu sebagai heronya sebelum meninggal dunia secara tragis. Keanu terus menjejaki dunia Malaysia untuk menjadi Juara MIMMA Featherweight dua kali sebelum menandatangani kontrak dengan ONE Championship.

Sejak debut di pentas global, dia telah mengalahkan beberapa lawan pada pusingan pertama untuk menonjol sebagai salah satu bakat muda yang paling menarik untuk ditonton.

Untuk lebih banyak kemas kini tentang ONE, sila layari www.onefc.com, ikuti kami di Twitter dan Instagram @ONEChampionship, dan di Facebook di https://www.facebook.com/ONEChampionship.

(Visited 170 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button