Nasional

KDN mengaktif semula senarai individu yang dilarang memasuki Malaysia

KEMENTERIAN Dalam Negeri telah mengaktifkan semula senarai individu yang dilarang memasuki negara ini kerana sabitan berikutan pembukaan semula sempadan Malaysia selepas memasuki fasa endemik Covid-19 pada Jumaat (1 April).

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, tindakan itu sedang diambil bagi memastikan keselamatan negara berada pada tahap tertinggi.

“Kita tidak nyatakan dari negara mana, tetapi sudah ada senarai hitam yang kita sediakan untuk memastikan mereka tidak dibenarkan masuk ke negara kita,” katanya pada sidang media selepas majlis penyampaian sumbangan masjid dan surau kawasan Batu Kurau pada hari Sabtu.

atuk Seri Hamzah Zainudin ketika menyampaikan sumbangan masjid dan surau kawasan Batu Kurau pada hari Sabtu

Hamzah berkata agensi keselamatan telah diarah bersiap sedia sejak sebulan lalu bagi meningkatkan keselamatan di pintu masuk negara selepas Kabinet bersetuju membuka semula sempadan negara.

“Apa pun yang kita lakukan, kita mesti bersedia untuk mengutamakan keselamatan negara kerana walaupun seseorang masuk secara biasa, tidak bermakna mereka tidak akan melakukan jenayah kerana ramai yang masuk cuba melakukan jenayah dan kesalahan di negara kita.


“Kita perlu mempertahankan bukan sahaja maruah negara tetapi juga keselamatan rakyatnya, dan warga asing yang memasuki Malaysia juga akan berasa lega kerana negara ini selamat untuk dikunjungi,” katanya.

Baca juga > KDN cadang usul lanjut SOSMA dibentang sidang Dewan Rakyat akan datang

Mengenai sama ada Pelan Tindakan Kebangsaan bagi Membanteras Keganasan Ekstremisme perlu dikaji semula, beliau berkata kementerian melalui jawatankuasa khas itu sentiasa mengkaji senarai individu yang melakukan kesalahan termasuk ekstremisme dan keganasan bagi memastikan senarai itu kekal relevan.

Beliau berkata pihak berkuasa juga telah mengetatkan kawalan sempadan bagi mengekang aktiviti penyeludupan terutama pengedaran dadah dan mana-mana individu yang didapati cuba menyeludup seludup akan ditangkap dan dibawa ke mahkamah tanpa kompromi.

Sementara itu, ditanya mengenai memorandum persefahaman (MoU) antara Malaysia dan Indonesia bagi pengambilan dan perlindungan pembantu rumah Indonesia di negara ini, Hamzah berkata permohonan mesti dibuat secara sah.

“Kami akan menangkap sesiapa sahaja yang melanggar undang-undang, bukan sahaja warga asing yang masuk, tetapi juga menangkap dan menghukum mereka di sini yang mungkin menjadikan pembantu rumah sebagai mangsa,” katanya.

Baca juga > PM tiba di Jakarta untuk lawatan kerja

Pada Jumaat, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pada sidang media bersama Presiden Indonesia Joko Widodo (Jokowi) berikutan pemeteraian MoU itu akan memastikan proses pengambilan dan mekanisme perlindungan dilaksanakan secara menyeluruh oleh pihak berkaitan mengikut dasar dan undang-undang. peruntukan di kedua-dua negara. – SM

(Visited 167 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button