Nasional

Kapal yang hilang mungkin telah dirampas

Siasatan berhubung misteri kehilangan sebuah kapal yang membawa tiga anak kapal Malaysia, yang hilang dari radar pada 1 Jan di perairan Indonesia, sedang dikaji dan ia kemungkinan dirampas.

MV Dai Cat 06, sebuah kapal berdaftar Malaysia, berlepas dari Lumut pada 23 Dis dan sepatutnya tiba di Kuching pada 31 Dis. Kapal itu dilaporkan hilang pada 1 Jan. Ia membawa muatan 527 paip logam bernilai RM726,205.

Kapal itu diketuai oleh Adi, 43, warga Indonesia, dan seorang jurutera kanan, Damai Papane Ole, 57, juga dari Indonesia. Tiga lagi anak kapal ialah ketua operasi kapal Mohammad Syafarizan Mohd Noor, 24, Mohammad Sudeh Sudin, 20, dan Derrent Littor, 22, semuanya rakyat Malaysia.

Sumber yang mempunyai pengetahuan mengenai siasatan memberitahu New Straits Times bahawa pihak berkuasa sedang merakam kenyataan daripada pemilik kapal, ejen tempatan mereka, serta ahli keluarga. Sumber itu berkata mereka sedang mengumpul maklumat sebanyak mungkin untuk mengetahui nasib kapal itu.

Ini termasuk fakta bahawa tiada serpihan atau tompokan minyak ditemui di sekitar kawasan di mana kapal itu kali terakhir dikesan, yang merupakan tanda biasa kapal telah karam.


Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional Indonesia (Basarnas) melakukan operasi mencari kapal selama tujuh hari mulai 8 Jan.

“Pencarian diberhentikan kerana tidak dapat menemui sebarang petunjuk yang menunjukkan bahawa kapal itu telah tenggelam. Tiada serpihan, tiada tompokan minyak, tiada apa-apa.

“Walaupun agensi telah mengerahkan bukan sahaja aset marin tetapi juga udara untuk operasi pencarian,” kata sumber itu, sambil menambah bahawa pencarian mungkin disambung semula sekiranya bukti baharu muncul.

 

(Visited 141 times, 3 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button