Nasional

Kanak-kanak 12 tahun pandu lori tangki

BEBERAPA jam selepas klip video menunjukkan seorang budak lelaki berusia sembilan tahun memandu kereta di Rembau menjadi viral, klip lain yang menunjukkan seorang kanak-kanak lelaki yang dipercayai berusia 12 tahun memandu lori tangki telah muncul di Rantau, Negeri Sembilan

Ketua Polis Daerag Seremban Asisten Komisioner Mohd Said Ibrahim berkata, siasatan awal menunjukkan kejadian itu berlaku di Rantau, sambil menambah bahawa siasatan sedang dijalankan di bawah Seksyen 31 (1) Akta Kanak-kanak 2001.

“Kami telah menerima laporan mengenai hal ini dan sedang menyiasat. Bapa kanak-kanak itu jelas cuai sekiranya dia membiarkan anaknya yang masih di bawah umur memandu lori tangki,” kata Mohd Said.

Dia menambah bahawa polis kini mencari budak lelaki itu dan bapanya untuk membantu siasatan.

Klip berdurasi 78 saat itu menunjukkan seorang budak bawah umur membalikkan dan meletakkan lori tangki di kawasan yang kelihatan seperti halaman.


Dalam klip tersebut, seorang lelaki dapat didengar mengatakan dalam bahasa Tamil bahawa budak itu dapat memandu dan memarkir lori tangki walaupun baru berusia 12 tahun.

Awal hari ini, klip 54 saat menjadi viral yang menunjukkan seorang budak lelaki berusia sembilan tahun memandu Proton Saga di sepanjang jalan kampung di Rembau.

Dalam klip “Handa orang Rombau haa”, budak itu dilihat sedang duduk di tempat duduk pemandu dan dapat didengar memberitahu lelaki itu merakamnya, bahawa dia berada di Tahun Tiga dan dia belajar di sebuah sekolah di Bongek.

Ekoran itu polis mengeluarkan saman kepada bapa budak itu kerana membenarkannya memandu kereta.

(Visited 395 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button