Luar Negara

Kejatuhan Kabul buktikan campur tangan ketenteraan bukan penyelesaian konflik

KEGAGALAN Amerika Syarikat dan sekutunya selama 20 tahun di Afghanistan membuktikan campur tangan ketenteraan bukanlah penyelesaian kepada beberapa konflik antarabangsa dan serantau, kata seorang profesor A.S. yang terkenal.

“Amerika Syarikat dan sekutunya telah berada di Afghanistan selama 20 tahun, menghabiskan triliunan dolar. Sekarang mereka keluar dari Kabul dengan tergesa-gesa. Sayangnya, tidak ada perubahan besar dalam kehidupan warga Afghanistan dan situasi dalam perang negara yang koyak menjadi lebih rapuh dan tidak menentu,” kata Zhu Zhiqun, profesor Perhubungan Antarabangsa dan Sains Politik di Universiti Bucknell, kepada Xinhua dalam satu wawancara.

“Apa yang sedang berlaku di Afghanistan menunjukkan bahawa beberapa konflik antarabangsa dan serantau tidak dapat diselesaikan melalui campur tangan ketenteraan atau perang unilateral” melainkan melalui “rundingan dan perundingan damai,” kata Zhu, yang menggambarkan pengunduran yang serba tidak kena dari Kabul sebagai pukulan kepada imej Amerika Syarikat dan ketenteraannya.

“Negara-negara serantau dan institusi internasional harus membantu memastikan Afghanistan menjaga kestabilan dan menghindari menjadi tempat pembiakan ekstremisme dan terorisme,” kata Zhu.

Pakar itu berharap agar semua negara mengurangkan pengeluaran senjata mereka dan lebih menumpukan perhatian pada ekonomi, pembangunan sosial dan juga pendidikan untuk orang muda.

“Masyarakat antarabangsa mesti berusaha sedaya upaya untuk membantu negara-negara seperti Afghanistan dalam hal ini kerana punca ekstremisme dan keganasan adalah kemiskinan dan kekurangan pendidikan,” jelas Zhu.

“Kaedah ketenteraan tidak dapat membasmi ideologi dan keganasan yang melampau. Inilah yang terbukti benar di Afghanistan,” katanya. – XINHUA

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button