Ekonomi

Kadar inflasi Filipina turun kepada 4.6 peratus

INFLASI tahun ke tahun di Filipina susut lagi kepada 4.6 peratus pada Oktober, turun daripada 4.8 peratus pada September berikutan kenaikan lebih perlahan dalam kos makanan dan minuman bukan alkohol, kata Penguasa Perangkaan Filipina (PSA) pada Jumaat.

“Ini menjadikan inflasi tahun ini sehingga kini dari Januari hingga Oktober 2021 pada 4.5 peratus,” kata ketua PSA Dennis Mapa dalam sidang akhbar dalam talian.

Inflasi pada Oktober 2020 dicatatkan pada 2.5 peratus.

“Punca utama aliran menurun inflasi Oktober disebabkan terutamanya oleh kenaikan tahunan yang lebih perlahan yang dicatatkan dalam indeks makanan dan minuman bukan alkohol pada 5.3 peratus, daripada 6.2 peratus pada September 2021,” kata Mapa.

Beliau berkata, harga komoditi yang lebih rendah dalam indeks minuman beralkohol dan tembakau, pada 9.8 peratus, dan pendidikan pada 0.7 peratus, serta restoran dan pelbagai barangan dan perkhidmatan turut menyumbang kepada aliran menurun dalam inflasi keseluruhan.


Sebaliknya, Mapa berkata, kadar inflasi lebih tinggi dalam indeks perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api lain, pada 4.4 peratus.

Kadar inflasi lain juga dicerminkan dalam indeks kelengkapan, kelengkapan isi rumah dan penyelenggaraan rutin rumah, pada 2.5 peratus; kesihatan, pada 3.2 peratus; pengangkutan, pada 7.1 peratus; serta rekreasi dan budaya, pada 1.0 peratus.

Mapa berkata inflasi teras, yang tidak termasuk barangan makanan dan tenaga terpilih, meningkat sehingga 3.4 peratus pada Oktober.

Pada Oktober 2020, inflasi teras dicatatkan pada 3.0 peratus. – Xinhua

(Visited 24 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button