Nasionalpilihan

Kabinet membentuk Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi – Ismail Sabri

MESYUARAT Jemaah Menteri pada Rabu bersetuju membentuk Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi bagi membantu Keluarga Malaysia menghadapi peningkatan kos sara hidup.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata peranan utama pasukan petugas khas itu adalah mengumpul semua maklumat daripada kementerian, agensi dan orang ramai, serta merangka strategi dan menyelaraskan tindakan bagi menyelesaikan isu-isu berkaitan inflasi khususnya dalam mengawal kenaikan harga barang dengan lebih cekap. dan berkesan.

“Pasukan khas ini akan berfungsi sebagaimana pasukan menguruskan pandemik Covid-19, dengan mengadakan mesyuarat sebanyak dua kali seminggu iaitu pada hari Isnin dan Khamis.

“Satu sidang media akan diadakan selepas setiap mesyuarat untuk menjawab semua persoalan mengenai isu yang dibangkitkan oleh rakyat,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Rabu (29 Jun).

Ismail Sabri berkata, langkah itu diambil berikutan peningkatan kos sara hidup yang dihadapi rakyat akibat perubahan iklim dan ketidaktentuan geopolitik, termasuk krisis Rusia-Ukraine yang dijangka berlarutan dan menjejaskan pasaran bahan api dan komoditi makanan.


annuar
Tan Sri Annuar Musa telah dilantik sebagai Pengerusi Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi hari ini.

Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi akan dipengerusikan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Ia akan mempunyai lima anggota iaitu Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi). Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Sementara itu, Perdana Menteri berkata seorang pegawai akan dilantik di setiap kementerian sebagai pusat tumpuan untuk memberi maklum balas segera kepada pasukan petugas khas dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sebagai sekretariatnya.

“Kerajaan sentiasa berusaha untuk memastikan Keluarga Malaysia tidak terkesan dengan serius akibat daripada kenaikan inflasi di seluruh dunia,” tambahnya. – SM

Artikel berkaitan > Inflasi Malaysia meningkat dalam tempoh hampir lima tahun

(Visited 94 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button