Sukan

Jurulatih bola sepak Sepanyol meninggal dunia akibat coronavirus baru berusia 21 tahun

Jurulatih bola sepak Sepanyol berusia 21 tahun telah meninggal dunia akibat coronavirus, selepas doktor juga mendiagnosis dia dengan leukemia.

Francisco Garcia, yang mengendalikan pasukan junior kelab yang berpangkalan di Malaga, Atletico Portada Alta, dikejarkan ke hospital dengan gejala teruk virus itu.

Tetapi apabila tiba doktor juga mengenal pasti dia mengidap kanser darah. Mereka berkata dia akan terselamat jika dia tidak mengalami keadaan yang sedia ada.

Sepanyol mengisytiharkan keadaan kecemasan minggu lepas kerana ia meningkatkan usaha untuk menghentikan penyebaran penyakit. Ia adalah negara kedua yang paling teruk melanda negara Eropah, setelah melaporkan lebih daripada 8,000 kes dan sebanyak 297 kematian.

Garcia dipercayai mangsa paling muda coronavirus, dan orang kelima di rantau Malaga mati akibat penyakit itu.


Akhbar Sepanyol El Mundo melaporkan kematian itu, menyatakan bahawa leukemianya tidak dikesan sehingga dia dibawa ke hospital dengan gejala coronavirus.

‘Dia pergi ke hospital klinikal memikirkan bahawa dia mempunyai selesema yang teruk,’ kata seorang sumber kepada akhbar itu, ‘tetapi mereka akhirnya mengesan radang paru-paru’.

‘Para doktor melakukan ujian dan mengesahkan bahawa dia mempunyai coronavirus, dan leukemia. – AGENSI

(Visited 155 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button