Ekonomi

Jualan kenderaan Toyota, Lexus catat kenaikan 9% sehingga Mei 2022

UMW Toyota Motor Sdn Bhd menjual 7,579unit Toyota dan Lexus pada Mei, 9.1% lebih tinggi daripada 6,946unit yang didaftarkan pada bulan sebelumnya.

Dalam satu kenyataan pada Selasa (14 Jun), UMW Toyota berkata ia menjual 7,442unit Toyota dan 137unit Lexus pada Mei.

Antara Januari dan Mei 2022, kumpulan itu menjual 36,972 unit, meningkat 8.7% daripada 34,026unit setahun lalu.

“Ini walaupun diramalkan bahawa jualan kenderaan di Malaysia akan perlahan untuk sepanjang tahun ini. Berdasarkan kekurangan separa konduktor global, pengeluar kereta mendapati sukar untuk meningkatkan pengeluaran mereka untuk memenuhi permintaan,” kata presiden UMW Toyota Motor Ravindran Kurusamy.


Beliau menambah bahawa penyambungan semula cukai jualan dan perkhidmatan selepas Jun juga akan menjejaskan jualan. “Bagaimanapun, sesetengah pihak mungkin mahu mengambil kesempatan daripada penetapan harga sebelum pelaksanaan semula SST dan ini akan membantu meningkatkan jualan.”

“Ketika kami menambah baik untuk separuh kedua tahun ini, kami di UMW Toyota benar-benar menghargai dan bersemangat dengan sokongan yang kami terima daripada pelanggan kami. Sudah menjadi dasar kami untuk mengutamakan pelanggan kami dan kami sentiasa bersedia untuk menghulurkan bantuan kami kepada ramai peminat Toyota semasa kami keluar dari masa yang tidak menentu ini.

“Kami mengharapkan keyakinan berterusan terhadap produk dan keupayaan servis kami, disokong oleh teknologi automotif termaju kami dan selesa dengan ciri keselamatan semua produk kami. Ini adalah pandangan yang lebih positif untuk terus maju di masa hadapan,” kata Ravindran. – SM

Artikel berkaitan;

Toyota terus mara dengan teknologi Hibrid Elektrik di Malaysia

Toyota Alphard baharu bakal dilancarkan pada tahun 2022

(Visited 30 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button