Nasional

Jemaah tabligh perlu kuarantin mandatori 14 hari – Najib

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib dalam  hantaran ke facebook miliknya berpendapat jemaah himpunan tabligh perlu dikuarantin mandatori.

Kerajaan katanya, perlu mengeluarkan perintah kuarantin mandatori untuk14 hari kepada semua peserta acara “ijtimak tabligh” di Masjid Seri Petaling itu termasuk ahli keluarga di rumah mereka.

“Mereka yang telah disaring dan didapati negatif juga perlu meneruskan perintah berkurung 14 hari di rumah sendiri kerana ada kala ia perlu beberapa ujian sebelum didapati positif,” katanya.

Selain itu, kata Najib kerajaan harus mengumumkan jaminan bahawa mereka yang perlu menjalankan kuarantin di rumah sama ada warga tempatan atau pekerja asing akan diberi bantuan kewangan sebagai ganti rugi mereka tidak dapat bekerja.

“Semua masjid, gereja dan rumah ibadat lain jalankan proses nyahkuman mandatori,” katanya.


Langkah itu, ujar Najib, jika kerajaan tidak mahu menutup masjid-masjid dan rumah ibadat lain pada tempoh kritikal ini, sekurang-kurangnya membenarkan atau menggalakkan Rakyat pilih untuk solat atau sembahyang di rumah.

“Menteri-menteri yang ada kaitan atau hubungan dengan negara China patut meminta negara itu untuk membekal atau menderma alat bantuan pernafasan (respirator) dan topeng muka.

“Ini kerana situasi Covid di China sudah reda.

BACA: COVID-19: Mufti Perlis dedah jemaah tabligh beri pelbagai alasan

77 jemaah tabligh disahkan dijangkiti Covid-19, Sabah tertinggi

“Sebelum wabak Covid bermula bulan Januari lalu, China mengeluarkan 50% dari topeng muka di dunia.

“Selepas wabak bermula, China sudah membina dan meningkatkan pengeluaran topeng muka sebanyak 12 kali ganda,” katanya.

Baru-baru ini, katanya, negara China menderma 250,000 topeng muka kepada Iran, menderma 200,000 topeng kepada negara Filipina, membekal 5 juta topeng muka kepada Korea Selatan dan membekal 100,000 alat bantuan pernafasan dan 2 juta topeng muka kepada negara Itali.

“Kita juga boleh meminta negara China untuk membantu kilang-kilang tempatan untuk meningkatkan pengeluaran alat bantuan pernafasan dan topeng muka,” ujar Najib.

Dari Facebook Najib Razak

(Visited 94 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button