Politik

Jawatankuasa khas teliti konsep, kaedah sidang parlimen hibrid

Jawatankuasa Khas meneliti konsep dan kaedah untuk melaksanakan sidang Parlimen hibrid, termasuk dengan mempertimbangkan pengalaman badan perundangan di negara-negara seperti Inggeris dan Australia, kata Presiden Dewan Negara Tan Sri Dr Rais Yatim.

Dia mengatakan beberapa aspek penting sedang dianalisis oleh jawatankuasa tersebut, terutama dari segi tafsiran dan pelaksanaan, untuk penyesuaian agar tidak melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang dilakukan untuk mengekang penyebaran Covid-19.

“Ini kerana konsep dan prosedur melibatkan pelbagai implikasi, bukan hanya dari aspek perundangan seperti Perintah Tetap kedua-dua Dewan Parlimen tetapi juga ketentuan baru mengenai tingkah laku dan tingkah laku Anggota Parlimen, selain hal-hal infrastruktur dan alat perundangan, ”katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Rais, Jawatankuasa Khas, yang anggotanya termasuk Presiden Dewan Negara, Speaker Dewan Rakyat, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Timbalan Presiden Dewan Negara, kedua-dua Timbalan Speaker Dewan Rakyat dan ketua pentadbir Parlimen, akan melakukan pertemuan susulan. esok.

Dia mengatakan bahawa Jawatankuasa Khas secara khusus telah mempertimbangkan kesan pandemik Covid-19 di negara ini dan perlunya kesinambungan suara rakyat di Parlimen, sesuai dengan sistem pemerintahan raja berperlembagaan.


“Selain itu, Jawatankuasa Khas juga mempertimbangkan implikasi pelaksanaan Darurat, yang menghadapi kekangan kewangan, dan beban tugas pentadbir Parlimen serta kemampuan untuk mengemas kini infrastruktur yang ada yang melibatkan komunikasi 222 parlimen Dewan Rakyat dan 70 senator di seluruh negara.

“Dengan demikian, ini merupakan usaha yang mulia dan konstruktif kerana dalam situasi apa pun, Parlimen, sebagai institusi utama pemerintahan demokratik, harus berfungsi,” katanya

Rais mengatakan usaha ini membuktikan bahawa cabang perundangan dan eksekutif sangat objektif terhadap keperluan dan tuntutan semasa, terutama dalam mengumpulkan pendapat yang jujur, tulus dan konstruktif dari semua anggota Parlimen dan Senator dalam usaha untuk mengatasi ancaman Covid-19.

“Dalam mencapai objektif  itu, kuasa eksekutif dan perundangan harus berfungsi sebagai satu agar hasilnya memenuhi kehendak Perlembagaan Persekutuan, Akta Parlimen (Hak Istimewa dan Kuasa) 1952, Perintah Tetap kedua-dua Dewan dan peraturan-peraturan subsidiari yang berkaitan, ” dia menambah.

Pada 4 Jun, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan mengatakan bahawa kerajaan telah bersetuju secara prinsip untuk sidang Parlimen diadakan secara hibrid, dengan perwakilan hadir baik secara fizikal dan maya.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button