Nasional

Jawatankuasa khas ditubuhkan untuk edar al-Quran ke seluruh dunia

Kerajaan telah menubuhkan jawatankuasa khas untuk menyelaras usaha mengumpul dana untuk mencetak dan mengedarkan sejuta naskhah al-Quran ke seluruh dunia, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar.

Beliau berkata jawatankuasa itu diketuai oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

“Usaha ini memerlukan penyelarasan bagi memenuhi hasrat yang disuarakan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mencetak sejuta naskhah al-Quran untuk diedarkan ke seluruh dunia,” katanya ketika ditemui selepas majlis pelancaran Komuniti Tempatan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) Rancangan Pembangunan di Masjid Jamek Kampung Baru, di sini, hari ini.

Pada 28 Jan, perdana menteri menyatakan hasratnya agar Malaysia mencetak dan mengedarkan satu juta naskhah al-Quran di seluruh dunia sebagai tindak balas terhadap pembakaran kitab suci itu di Sweden.

Mengulas nasihat Mufti Wilayah Persekutuan kepada masyarakat Islam berhubung sambutan Thaipusam, Na’im berkata ia bertujuan menghalang umat Islam daripada menyertai sebarang upacara keagamaan yang diadakan sepanjang sambutan itu.
“Ia tidak bermakna orang Islam tidak boleh bersama orang bukan Islam. Kami menggalakkan semangat perpaduan.”
Mengenai Pelan Pembangunan Komuniti Setempat YaPEIM, Na’im berkata objektifnya adalah untuk meningkatkan taraf sosioekonomi masyarakat setempat, pendapatan dan kelestarian hidup mereka.
Turut hadir Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah YaPEIM Datuk Mohd Radzif Mohd Yunus, ahli parlimen Titiwangsa Datuk Seri Johari Abdul Ghani dan Pengerusi Masjid Jamek Kampung Baru Datuk Mohd Khay Ibrahim.Community Verified icon
(Visited 32 times, 1 visits today)


Show More

Related Articles

Back to top button