Ekonomi

Jangan ulangi kesilapan lama GST- pakar ekonomi

Pensyarah Sekolah Perniagaan Putra Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata pelaksanaan semula cukai barang dan perkhidmatan (GST) pada kadar rendah akan meringankan beban orang ramai di samping membantu meningkatkan ekonomi.

Menurut Abu Sofian Yacoob, kerajaan harus menunggu masa yang sesuai untuk melaksanakan semula GST bagi mengelak kesilapan lalu berulang.

“Jika kerajaan mahu memperkenalkan semula GST, ia tidak sepatutnya dalam masa terdekat, tetapi mungkin awal tahun depan. Kemudian kita boleh mulakan dengan kadar minimum, sekitar 2% atau 3%.

“Jangan ulangi kesilapan seperti dahulu, apabila mereka berkata ia mungkin 4% dan ia adalah 6% apabila ia dilaksanakan. Semua orang terkejut.

“Jika ia 6%, ia hanya akan menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan, jadi tidak ada perbezaan,” katanya.


Beliau juga berkata kerajaan perlu meneliti sistem pembayaran yang ditadbir oleh jabatan kastam dan penambahbaikan yang perlu dilakukan terutama berkaitan kategori barang bercukai.

Beliau berkata barangan keperluan dan keperluan harian harus sama ada dikecualikan atau berkadar sifar jika terdapat kemungkinan barangan itu dikenakan cukai.

“Perkara paling penting sebelum dilaksanakan ialah sistem sokongan di jabatan kastam perlu diperbaiki. Nampaknya banyak kelemahan seperti proses pembayaran balik cukai,” tambahnya.

Sebelum ini, perdana menteri Ismail Sabri Yaakob memberitahu Nikkei Asia bahawa kerajaan berminat untuk memperkenalkan semula GST untuk meningkatkan pendapatan negara.

Beliau berkata kerajaan tidak akan menolak kemungkinan memperkenalkan semula sistem cukai sebagai cara berkesan untuk meningkatkan hasil negara bagi menangani peningkatan inflasi dan kos sara hidup.

Bagaimanapun, beliau menegaskan keputusan untuk melaksanakan semula GST masih dalam kajian.

(Visited 53 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button