Nasional

Jangan spekulasi kematian pemanah kebangsaan dengan vaksin

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican meminta semua pihak tidak membuat spekulasi berhubung punca kematian atlet memanah negara, Haziq Kamaruddin.

“Saya tahu ada pihak cuba mengaitkan kematian Allahyarham dengan pengambilan vaksin. Ini satu tindakan yang tidak bertanggungjawab. Saya mohon tidak disebarkan berita yang tidak benar,” katanya dalam kenyataan.

Ia menyusul spekulasi mengaitkan kematian atlet itu dengan vaksin Covid-19 di media sosial, khasnya apabila semua atlet Olimpik perlu melengkapkan vaksinasi mereka. Haziq sedang membuat persiapan untuk kelayakan ke Olimpik Tokyo 2021 dari 19 hingga 21 Jun di Paris.

Pemanah recurve berusia 27 tahun itu rebah dan meninggal dunia selepas solat subuh pagi tadi, tetapi Kementerian Belia dan Sukan (KBS) meminta semua pihak menunggu keputusan bedah siasat.

“Kita kena hormati perasaan ahli keluarga arwah. Seandainya apa-apa kesimpulan mahu dibuat, tunggu bedah siasat, sebarang maklumat (hasil bedah siasat) akan dikongsikan nanti.


“Keluarganya reda dan isterinya rasa sedih, tapi beliau rasa ini satu fitnah (spekulasi punca kematian Haziq).

“Marilah kita menjadi warganegara yang bertanggungjawab. Jika ada yang kita rasa sekarang, rasailah perasaan sedih dan kesedihan keluarga Allahyarham,” kata Reezal dipetik Bernama selepas melawat keluarga dan isteri Allahyarham, Shahira Abdul Halim di Hospital Kajang hari ini.

Katanya, beliau sudah menghubungi Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba untuk membantu mempercepatkan proses bedah siasat terhadap Allahyarham untuk melancarkan urusan pengebumian.

Beliau berkata, pihaknya juga akan membantu keluarga arwah dalam urusanpenghantaran jenazah dan pengebumian di Merlimau, Melaka.

Reezal berkata, Haziq tidak mempunyai sebarang penyakit, kecuali gout, dan beliau bersama Haziq serta 242 atlet lain menerima vaksin Covid-19 yang sama.

“Sehari sebelum raya, beliau masih meneruskan latihan bersama jurulatih (Lee Jae-hyung) dan semalam beliau mendapatkan kebenaran untuk pulang ke rumah.

“Pagi ini, selepas keluar dari tandas, arwah menggigil dan tidak sedarkan diri. Beliau terus dikejarkan ke hospital (Kajang) dan disahkan meninggal dunia pada 9.37 pagi,” katanya yang menyifatkan pemergian Haziq, yang banyak mengharumkan nama negara sejak menyertai program elit pada 2012, sebagai kehilangan buat arena sukan negara.

Pemanah berasal dari Johor itu pernah mewakili negara ke Sukan Olimpik edisi London 2012 dan Rio 2016, serta sedang mengejar slot kelayakan untuk Sukan Olimpik Tokyo yang dijadual berlangsung dari 23 Julai hingga 8 Ogos ini.

Sepanjang sedekad mewakili negara, Haziq pernah meraih pingat emas pada Grand Prix Asia 2011 di Laos dan gangsa Piala Asia 2019 di Filipina, selain merangkul empat emas dan dua perak menerusi acara individu di Sukan SEA sejak edisi 2011 hingga 2019.

(Visited 629 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button