Nasional

Jangan sentuh Convent Bukit Nanas, benarkan terus beroperasi – Annuar

SEKOLAH Covent Bukit Nenas (CBN) tidak sepatutnya disentuh dan perlu dibenarkan terus beroperasi, kata Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa.

Katanya, beliau akan mengadakan pertemuan dengan pentadbir sekolah itu untuk mengetahui apa yang perlu dilakukan untuk mengekalkan sekolah itu.

Katanyaa, isu membabitkan sekolah ikonik yang pelajarnya semua perempuan itu tidak pernah dirujuk kepada beliau dan beliau sedang mengumpulkan lebih banyak maklumat mengenainya.

“Saya secara peribadi merasakan bahawa CBN tidak sepatutnya disentuh dan perlu dibenarkan terus beroperasi. Pemilikan tanah merupakan isu yang boleh dirunding,” katanya seperti yang dipetik dari The Star Online.

Beliau mengulas isu CBN yang menjadi tumpuan apabila pihak pihak terbabit memutuskan untuk tidak memperbaharui sewa tanahnya.


Sekolah berusia 122 tahun kini dikendalikan oleh pemiliknya di bawah dewan sekolah Lady Superior dari Persatuan Saint Maur.

Pada hari Selasa (20 April), pengarah PPTGWP, Datuk Muhammad Yasir mengatakan bahawa CBN tidak akan dirobohkan setelah pajakannya habis dan tanah di mana ia akan diserahkan kembali kepada kerajaan sehingga dapat diwartakan sebagai sekolah kerajaan yang dibantu sepenuhnya.

Bagaimanapun, peguam Derek Fernandez menyoal Yasir jika perkara itu dibentangkan kepada Kabinet.

“Perkara-perkara tersebut harus diputuskan oleh Kabinet setelah perbincangan pihak berkepentingan yang meluas dan bukan sesuatu yang PPTGWP diberi kuasa untuk dilakukan sendiri.

“Sebenarnya, mantan menteri yang bertanggung jawab atas sumber daya alam pada waktu yang relevan harus menjelaskan hal ini kerana permohonan untuk memperbaharui pajakan diduga dibuat, seperti yang dilaporkan di media, pada Oktober 2017, dan penolakan yang diterima pada 18 Dis tahun lalu.

 

(Visited 277 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button