Politik

Jamawi ucap terima kasih kerana dipilih bertanding di Malalap

BEKAS Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemabong Jamawi Jaafar  mengucapkan terima kasih kepada kepemimpinan Barisan Nasional (BN) kerana meletakkannya sebagai calon parti itu di Dewan Undangan Negeri (DUN) Melalap.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada Datuk Seri Dr Ahmad Zahid sebagai Pengerusi BN dan Presiden Umno, Timbalan Presiden, Datuk Seri Utama Mohamad Hasan dan Datuk Seri Bung Moktar Radin, selaku Pengerusi Barisan BN Sabah, atas kepercayaan dan kepercayaan mereka kepada saya sekali lagi untuk bertanding sebagai calon BN walaupun berpindah ke kawasan lain, iaitu Melalap, ” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di sini selepas pengumuman calon BN dan PPBM, Khamis.

Menurut Jamawi, pencalonan seperti itu adalah amanah dan tanggungjawab yang harus dipikul sebaik mungkin.

“Saya berjanji untuk tidak mensia-siakan kepercayaan ini dan akan melayani sebaik mungkin, jika saya terpilih lagi untuk menjadi ADUN dalam pemilihan ini,” katanya.


Sebelum ini, Jamawi, 48, adalah ADUN Kemabong setelah memenangi kerusi itu pada PRU ke-14 dengan memperoleh 6,093 undi, mengalahkan pencabarnya Haris Bolos dari Warisan, Tay Jin Kiong dari Parti Cinta Sabah dan Yahina @ Yahya Raimah dari Harapan Rakyat Sabah.

Jamawi berkata, bertanding di kerusi Melalap memang ada cabaran, walaupun dia tidak asing dengan kawasan itu kerana dilahirkan dan dibesarkan di Kampung Jawa Sumbiling yang berada dalam kawasan Melalap.

Katanya, cabaran dari  calon lain juga sangat hebat seperti wakil Presiden Warisan, Datuk Peter Anthony, yang juga penyandang bagi kawasan itu.

Ditanya mengenai fokus dan komitmennya di Melalap, Jamawi berkata, dia akan meneruskan pembangunan infrastruktur, menciptakan lebih banyak peluang perniagaan dan pekerjaan dan meningkatkan pengembangan modal insan.

“Begitu juga dengan pengembangan pendidikan dan latihan kemahiran bagi para belia untuk mengembangkan sektor pertanian dan pelancongan di samping pengembangan keperibadian,” katanya.

(Visited 262 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button