Luar Negara

Jack Ma menyumbangkan AS$14 juta untuk membangunkan vaksin coronavirus

Jack Ma, pengasas Alibaba (BABA) dan lelaki terkaya China, telah mendermakan 100 juta yuan (AS$14.4 juta) melalui yayasannya untuk membantu mencari vaksin untuk coronavirus Wuhan.

Jutawan itu telah memperuntukkan 40 juta yuan (AS$ 5.8 juta) bagi dua organisasi penyelidikan kerajaan China, menurut jawatan media sosial dari Yayasan Jack Ma.

Baki dana akan digunakan untuk menyokong langkah pencegahan dan rawatan, kata yayasan tersebut.

Derma itu mengikuti pengumuman pada hari Sabtu oleh Alibaba bahawa ia menubuhkan dana 1 bilion yuan (AS$ 144 juta) untuk membeli bekalan perubatan untuk Wuhan dan wilayah Hubei, pusat wabak virus.

Syarikat ini juga menawarkan kuasa pengkomputeran AI percuma kepada organisasi penyelidikan saintifik untuk menyokong pencarian vaksin atau rawatan.


Alibaba adalah salah satu daripada banyak syarikat teknologi Cina yang menderma dana untuk usaha rawatan koronavirus, menurut akhbar milik negara China Daily.

Lain-lain termasuk peralatan telekom Huawei dan pembuat telefon pintar, syarikat e-dagang Tencent (TCEHY), enjin carian Baidu (BIDU), pemilik syarikat TikTok ByteDance dan firma penghantaran makanan, Meituan-Dianping.

Para saintis di Amerika Syarikat dan China kini bertungkus-lumus mencari vaksin.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button