Nasional

Jabatan Imigresen sedia buka sempadan

Imigresen bersedia untuk pembukaan semula sempadan negara untuk menerima pelancong asing, kata ketua pengarahnya Khairul Dzaimee Daud.

Beliau berkata antara pintu masuk antarabangsa utama ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Bangunan Sultan Iskandar di Johor.

“Pada 5 Mac, semua pintu masuk kenderaan diaktifkan semula dan pegawai di pintu masuk antarabangsa, yang sebelum ini dihantar ke depoh sementara semasa tempoh pandemik, telah dipanggil semula,” katanya kepada pemberita semasa operasi bersama berskala besar terhadap pekerja asing tanpa izin yang diketuai oleh jabatan imigresen negeri Johor lewat malam tadi.

Beliau berkata jabatan itu menjangkakan peningkatan kemasukan pelancong asing dan akan mengetatkan kawalan bagi memastikan tiada penyalahgunaan pas lawatan sosial dan mengelak pengunjung tinggal lebih masa.

“Mereka (pelancong) mesti mengemukakan bukti bahawa mereka mempunyai tempat tinggal di Malaysia, wang yang mencukupi dan jadual perjalanan,” katanya.


Mengenai operasi malam tadi, beliau berkata pegawai imigresen menyerbu tiga premis di sekitar Johor Bahru, termasuk sebuah kilang di Taman Perindustrian Senai, di mana 185 pekerja asing diperiksa.

“Seramai 64 warga India, yang berdaftar di bawah program penentukuran semula buruh, telah ditahan kerana bekerja di sektor yang tidak dibenarkan.

“Dasar kerajaan tidak membenarkan warga India bekerja di kilang. Mereka hanya boleh bekerja dalam sektor tertentu.

“Siasatan awal mendapati semua pekerja India yang ditahan telah didaftarkan pada April 2021. Kami mengesyaki kilang itu menggunakan khidmat ejen untuk mendaftarkan pekerja tersebut,” kata Khairul.

Beliau berkata 16 pekerja dari Nepal, tiga dari Myanmar dan dua warga Bangladesh turut ditahan dalam operasi itu kerana tidak memiliki dokumen yang sah.

Selain itu, beliau berkata 14 warga Thailand, seorang warga Laos dan seorang warga Myanmar ditahan dalam serbuan di dua pusat spa yang menawarkan perkhidmatan pelacuran.

Kesemua warga asing yang ditahan dibawa ke lokap imigresen dan majikan terbabit akan disiasat mengikut Seksyen 55E Akta Imigresen 1959/63.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button