Nasional

Jabatan Imigresen terima permintaan pasport yang tinggi

JABATAN Imigresen menjangkakan permintaan pasport akan menyaksikan waktu perkhidmatannya dilanjutkan untuk tiga bulan akan datang.

Ketua Pengarahnya Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata tempoh lanjutan itu akan kekal sehingga permintaan kembali seperti sedia ada.

“Kami belum mempunyai tarikh akhir lagi berapa lama sistem ini akan dilaksanakan.

“Tetapi saya menjangkakan ia akan bertahan selama tiga bulan untuk menampung permintaan yang semakin meningkat untuk pasport sekarang apabila sempadan telah dibuka. Kami mahu meneruskan ini sehingga permintaan kembali seperti sedia ada,” katanya ketika melawat ibu pejabat Imigresen Kuala Lumpur.

Khairul berkata kesesakan di kaunter perkhidmatan pasport jabatan itu juga dijangka berlarutan dalam tempoh tiga hingga empat bulan akan datang.


Beliau berkata, sebanyak 208,607 pasport telah dikeluarkan mulai 1 April hingga 7 malam hari ini.

Bagi menggambarkan jumlah permintaan, beliau turut berkongsi bahawa terdapat peningkatan sebanyak 42,000 pasport yang dikeluarkan dalam tempoh lima hari lepas.

Khairul bagaimanapun berkata terdapat buku pasport yang mencukupi untuk digunakan, sambil menambah bahawa jabatan itu mempunyai stok 1.2 juta pasport di stornya.

Sementara itu, beliau menyeru orang ramai menggunakan sistem temu janji dalam talian (STO).

Khairul, yang semasa lawatannya mengambil maklum tentang gangguan yang melibatkan alat muat naik gambar sistem, antara lain berkata pemohon pasport yang menghadapi isu ini boleh teruskan proses tanpa melampirkan gambar mereka, mencetak permohonan yang telah lengkap berserta slip pembayaran.

Pasport juga boleh dikeluarkan pada hari yang sama.

“Sesiapa sahaja yang menggunakan sistem dalam talian boleh menjimatkan sekurang-kurangnya 45 minit atau 1 jam (pada hari biasa) atau lebih apabila berlaku kesesakan.”

(Visited 21 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button