Nasional

IWK nafi punca gangguan bekalan air Lembah Klang

Syarikat sisa kumbahan dan sanitasi Indah Water Konsortium (IWK) Sdn Bhd telah menolak dakwaan Lembaga Pengurusan Air Selangor (Luas) bahawa efluen dari salah satu kilangnya adalah penyebab gangguan air tidak berjadual menjejaskan satu juta isi rumah di Lembah Klang.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Narendran Maniam mengatakan pembebasan efluen terakhir kilang dihentikan pada Khamis lalu, 4 November, setelah IWK mengesan unsur-unsur sampah haram yang dibuang ke dalam sistem pembentungan.

Sebenarnya, Loji Rawatan Kumbahan (STP) terjejas oleh pembuangan sampah haram oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, katanya dalam satu kenyataan.

Narendran mengatakan STP yang terjejas harus menyekat aliran selama beberapa hari terakhir untuk mengelakkan tumpahan ke saluran air.

“Jika ini tidak segera dilaksanakan, elemen haram yang masuk ke pelan kami akan menimbulkan kerosakan lebih lanjut terhadap seluruh kawasan.


“IWK juga terpaksa melakukan perawatan lebih lanjut dengan menggunakan enzim untuk meneutralkan proses tersebut.  Dalam tempoh ini, kami terpaksa merawat air buangan yang keluar di luar,” katanya.

Narendran menambah bahawa ketika IWK berhenti melepaskan efluen minggu lalu, pasukannya telah memaklumkan semua pihak berkuasa mengenai unsur haram yang masuk ke pelan.

Exco Selangor Hee Loy Sian sebelum itu yang menyatakan sumber pencemaran terbaharu ke loji rawatan Air Selangor di Rawang disyaki berpunca dari pelan IWK di Taman Velox, Rawang.

“Pada saat yang sama, Hee juga mengatakan dia mengesyaki sabotaj mungkin terjadi.

“Kami telah membuat laporan polis tentang masalah ini dan sekarang sedang disiasat oleh pihak berkuasa untuk memastikan penyebab sebenar pencemaran itu,” kata Narendran.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button