Politik

Isu baju Melayu serlah sikap pemimpin DAP

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin menimbulkan persoalan apakah sebenarnya yang cuba dimainkan oleh kerajaan negeri Selangor khususnya parti DAP.

Soalnya, bagaimanakah DAP berkata mereka membela nasib orang Melayu jika Baju Kebangsaan pun dipertikaikan.

“Perkara asas sebegini pun tidak dapat dijaga dan diuruskan dengan baik, bagaimana hendak diharapkan perkara yang lebih besar.

“Biarpun isu ini dianggap sebagai isu kecil, tapi ia memberikan kesan yang cukup besar kepada pemikiran orang Melayu di negara ini.

“Ini kerana, Baju Kebangsaan adalah identiti orang Melayu dan Malaysia dan ia perlu dipertahankan oleh orang Melayu dan dihormati oleh lain-lain kaum,” ujarnya dalam satu kenyataan.


Tambah Exco Kerajaan Negeri Pahang itu lagi, jika asas tersebut pun DAP tidak mampu pertahankan, bagaimana DAP mahu mewujudkan kestabilan rakyat pelbagai kaum di negara tercinta ini.

“Adakah DAP selama ini hanya bersandiwara apabila mengatakan parti itu membela orang Melayu?” bidasnya lagi.

Sharkar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lanchang juga menimbulkan persoalan adakah kerajaan negeri Selangor memang tidak membenarkan wakil rakyatnya memakai Baju Kebangsaan pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor.

“Ataupun, adakah apa yang berlaku di Selangor itu hanya larangan dari Yang Dipertua DUN Selangor dari parti DAP, Ng Suee Lim?

“Apa masalahnya untuk wakil rakyat pembangkang di Selangor memakai Baju Kebangsaan?

“Di Dewan Rakyat pun tidak ada larangan pemakaian Baju Kebangsaan. Jika hadir berbaju Melayu lengkap atau Baju Kebangsaan ia dibenarkan,” katanya.

Ini kerana ulasnya lagi, Baju Kebangsaan adalah simbol yang perlu dijaga oleh semua rakyat terutama pemimpin negara atau negeri yang dipilih oleh rakyat.

“Jangan kata di Malaysia, sewaktu sukan Olimpik dan Sukan SEA pun Baju Kebangsaan dipakai. Ia tiada pula larangan dari negara tuan rumah,” tegasnya lagi.

Baca berita berkaitan: Speaker DAP tegur ADUN BN, Pas berbaju Melayu di DUN Selangor https://suaramerdeka.com.my/speaker-dap-berang-adun-bn-pas-berbaju-melayu-di-dun-selangor/

Sementara itu Ahli Parlimen Tanjong Karang, Tan Sri Noh Omar berkata, tidak sepatutnya baju kebangsaan atau baju Melayu dilarang dipakai semasa persidangan.

Beliau turut mempersoalkan kewajaran larangan tersebut di mana alasan tiada peraturan tentang pemakaian Ahli Dewan tidak boleh diterima.

“Kalau tidak ada peraturan, Speaker kena ikut comman law, Dewan Rakyat ataupun Dewan Undangan Negeri lain yang benarkan pemakaian Baju Melayu.

“Tindakan seperti ini satu penghinaan kepada kebudayaan nasional yang mengiktiraf Baju Melayu sebagai Baju Kebangsaan,” katanya menerusi hantaran di Facebook miliknya, hari ini.

(Visited 122 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button