“Istilah ‘Tiada Babi, Tiada Alkohol’ tidak cukup untuk jamin Halal- Na’im Mokhtar
PENGGUNAAN istilah ‘tiada babi, tiada alkohol’ atau ‘no pork, no alcohol’ seringkali disalah tafsir sebagai jaminan bahawa makanan yang dijual di premis tersebut adalah halal.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Mohd Na’im Mokhtar, menegaskan bahawa halal bukan hanya sekadar ketiadaan babi dan alkohol, tetapi merangkumi setiap aspek syariah yang lebih luas, termasuk kesihatan, kebersihan, keselamatan, dan kualiti produk.
Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) terus berusaha meningkatkan kesedaran tentang kepentingan dan manfaat Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM), yang menjadi tonggak kepada integriti industri makanan dan perniagaan halal.
Na’im turut menegaskan bahawa walaupun dasar pensijilan halal adalah bersifat sukarela sejak diperkenalkan pada tahun 1974, kerajaan terus mempertahankan dasar ini berdasarkan Akta Perihal Perdagangan 2011. Ini bermakna mana-mana pihak yang ingin mendapatkan pengiktirafan halal perlu mematuhi piawaian yang ditetapkan. Namun, penyerahan kepada pilihan individu ini tidak boleh dijadikan alasan untuk mengabaikan kepentingan halal dalam setiap urusan perniagaan.
Pemilikan SPHM, menurut Na’im, bukan sahaja memberikan nilai tambah kepada industri, tetapi juga merupakan jaminan yang kukuh kepada pengguna bahawa produk dan premis yang diperakui halal itu benar-benar memenuhi semua keperluan syarak.
- SKMM belanja RM13.7 juta pasang wifi di UniMAP, USIM, UM14 December 2024
- Tiga pekerja maut akibat renjatan elektrik ketika pasang panel solar13 December 2024
Menjawab soalan Ahli Parlimen Besut, Datuk Che Mohamad Zulkifly Jusoh, yang ingin tahu mengenai cadangan untuk mewajibkan pensijilan halal kepada restoran dan syarikat makanan yang tidak menyediakan hidangan babi dan alkohol, Na’im menegaskan bahawa dasar ini tidak semudah itu dilaksanakan, tetapi ia memberi isyarat jelas bahawa keseriusan terhadap pensijilan halal perlu dipertimbangkan.