Luar Negara

Israel terus buru pemimpin pejuang Hamas

DALAM operasi yang kompleks, Pasukan Pertahanan IDF dan Shin Bet (Badan Keselamatan Israel) menyerang sebuah bangunan di Gaza hari ini membunuh beberapa anggota tertinggi komando tentera Hamas, kata Israel.

Anggota Hamas tersebut dikatakan adalah rakan rapat komander sayap tentera kumpulan pejuang Palestin, Mohammed Deif.

Serangan udara berlaku beberapa jam selepas seorang rakyat Israel terbunuh ketika peluru berpandu anti-kereta kebal Kornet (ATGM) memusnahkan sebuah kereta berhampiran sempadan Gaza pada hari Rabu pagi.

Menteri Pertahanan Israel Benny Gantz menekankan bahawa IDF akan terus menyerang Gaza sehingga dapat membawa “perdamaian yang lengkap dan jangka panjang,” semasa lawatan ke Ashkelon pada hari Rabu.

“Dalam beberapa jam terakhir, IDF telah melakukan serangan yang signifikan. Kami telah menyerang pasukan komander dan infrastruktur Hamas yang penting dan kami akan terus melindungi semua penduduk Israel,” kata Gantz.


“Kami telah menyerang ratusan sasaran, memusnahkan bangunan, kilang, terowong dan komander dibunuh. Semua cara dan semua pilihan ada di atas meja dan ada banyak lagi aktiviti.

“IDF akan terus menyerang dan membawa keamanan yang lengkap dan jangka panjang,” tambah Gantz.

“Hanya apabila kita mencapai matlamat ini, kita dapat berbicara tentang ketenangan. Saat ini tidak ada tarikh akhir. Kami tidak akan menerima khotbah moral dari organisasi atau institusi mana pun mengenai hak dan kewajiban kami untuk melindungi warga Israel.”

Lebih 850 roket dilancarkan ke wilayah Israel dari Gaza. Beberapa roket telah terkena bangunan dan kereta di Israel, membunuh enam orang rakyatnya.

Dua dari mereka yang terbunuh adalah Khalil Awad, 52, dan anak perempuannya Nadin, 16, penduduk Arab-Israel di sebuah bandar berhampiran Lod, terbunuh setelah terkena tembakan roket di Lod awal pagi Rabu.

Roket itu melanda Lod ketika kota campuran Yahudi-Arab digegarkan oleh rusuhan ganas sepanjang malam dan menjadikan jumlah kematian di Israel meningkat kepada lima orang sejak pertempuran itu bermula pada hari Isnin.

Dua wanita terbunuh di Ashkelon pada hari Selasa petang; pada waktu petang, seorang wanita lain terbunuh oleh roket yang melanda di Rishon Lezion.

Di Bareket di wilayah Shfela, dua lelaki berusia 50-an dan 60-an cedera ringan akibat pecah kaca akibat roket yang mendarat di sebuah rumah, lapor media Israel.-SM

(Visited 363 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button