Luar Negara

Israel, Palestin setuju gencatan senjata

Gencatan senjata antara Israel dan Hamas berlaku pada awal pagi Jumaat, beberapa jam setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk mengakhiri pertempuran selama lebih dari 10 hari yang meragut ratusan nyawa.

Gencatan senjata, yang dimediasi oleh Mesir, bermula pada pukul 2 pagi di Israel – 7 malam Khamis di Amerika Syarikat Timur.

Di Israel, pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengumumkan pada hari Khamis malam bahawa kabinet keselamatannya telah memilih sebulat suara untuk menerima cadangan Mesir.

Hamas, kumpulan pejuang yang menguasai Gaza, mengesahkan bahawa ia juga telah menerimanya. Tetapi setiap pihak memberi amaran bahawa kepatuhannya bergantung pada tindakan pihak lain.

Sejak 10 Mei, Hamas dan Israel saling berbalas tembakan yang tercetus berikutan keganasan yang dilakukan oleh Israel terhadap jemaah muslim yang sedang beribadat di Masjid al-Aqsa iaitu tempat suci ketiga umat Islam.


Tunjuk perasaan berlangsung di sekitar Masjlid al-Aqsa selepas Israel cuba merampas beberapa buah rumah penduduk Palestin.

Serangan ganas Israel dari udara dan tembakan artileri telah mengorbankan lebih dari 230 orang di Gaza kebanyakan dari mereka adalah orang awam, dan merosakkan infrastruktur wilayah miskin itu, termasuk sistem air dan pembetung, grid elektrik, hospital, sekolah dan jalan raya.

Serangan roket Hamas ke Israel dari Gaza membunuh 12 orang, kebanyakannya orang awam. Diplomat dari Mesir, Qatar, dan PBB telah menjadi pengantara antara kedua-dua pihak.

Pengumuman gencatan senjata juga diikuti oleh tekanan di sebalik tabir dari Presiden Amerika Syarikan Joe Biden.

Ia mendesak Netanyahu untuk menyetujui gencatan senjata sebelum kemarahan antarabangsa terhadap Israel menjadi semakin meningkat.-SM

(Visited 368 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button