Nasional

Israel melancarkan serangan di Tebing Barat

30 rakyat Palestin cedera dalam pertempuran hebat hari ini ketika tentera Israel menyerbu sebuah rumah di bandar Nablus, Tebing Barat, dua hari selepas pertempuran maut di Gaza dihentikan dengan gencatan senjata.

“Tentera dan pasukan khas Israel mengepung rumah seorang lelaki yang dikehendaki di Nablus. Terdapat satu tembakan,” kata tentera dalam satu kenyataan.

Sekurang-kurangnya 30 rakyat Palestin cedera dan seorang dalam keadaan kritikal, menurut Bulan Sabit Merah.

Penduduk Palestin bertukar tembakan dengan tentera Israel di bandar lama Nablus.

Pertempuran dengan tentera Israel juga tercetus di bahagian lain Nablus, ketika rakyat Palestin melemparkan batu ke arah tentera.


Tembakan kuat kedengaran daripada pertempuran yang berterusan, ketika berpuluh-puluh kenderaan tentera Israel menyebabkan lalu lintas di salah satu bandar terbesar di Tebing Barat terhenti.

Pasukan keselamatan Israel telah menjalankan operasi hampir setiap hari di Tebing Barat dalam beberapa bulan kebelakangan ini, memberi tumpuan kepada pejuang daripada kumpulan Jihad Islam.

Pada hari Jumaat, Israel melancarkan pengeboman udara dan artileri “pre-emptive” ke atas kedudukan Jihad Islam di Semenanjung Gaza, mengetuai pejuang di kawasan pesisir pantai untuk menembak lebih daripada seribu roket sebagai tindakan balas, menurut tentera.

Pertempuran sengit selama tiga hari yang mengorbankan 46 rakyat Palestin, 16 daripadanya kanak-kanak, dan mencederakan 360 lagi, menurut kementerian kesihatan Gaza.

Israel menegaskan bahawa beberapa kanak-kanak dan orang awam lain yang dikira dalam jumlah korban Palestin telah terbunuh oleh roket Jihad Islam yang gagal atau salah tembak.

Jihad Islam berkata 12 anggotanya telah terbunuh, termasuk komander Taysir al-Jabari dan Khaled Mansour.

 

(Visited 49 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button