Luar NegaraUncategorized

Iran lancar 12 roket ke atas kepentingan AS di Iraq

IRAN telah melancar serangan peluru berpandu terhadap markas udara menempatkan tentera Amerika Syarikat dan tentera bersekutu di Iraq awal pagi ini.

Sekurang-kurangnta 12 peluru berpandu disasarkan terhadap markas udara AS al-Asad dan Erbil di Iraq.

Pasukan Pengawal Revolusi Iran (IRGC) berkata, serangan itu bagi membalas dendam atas kematian komander tertinggi Iran, Qasem Soleimani, dalam serangan dron AS di Iraq Jumaat lalu.

IRGC, dalam kenyataan menerusi siaran televisyen negara itu, menasihatkan AS menarik balik pasukan tenteranya dari wilayah itu bagi mengelakkan lebih banyak pembunuhan.

Seorang pegawai kanan Iraq dipetik berkata, Teheran sedang mempertimbangkan beberapa pilihan untuk membalas dendam kematian Soleimani dengan serangan keras yang pasti membabitkan kehilangan nyawa, pada masa dan tempat yang sesuai.-Agensi


(Visited 33 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button