fbpx
Luar Negara

Iran berikrar balas dendam terhadap Amerika Syarikat

Iran menangis di TV negara pagi ini kerana Tehran mengumumkan tiga hari berkabung negara untuk Qassem Soleimani terbunuh dalam serangan AS di Lapangan Terbang Antarabangsa Baghdad pada awal pagi Jumaat.

Pemimpin tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei memberi amaran tentang ‘jihad’ terhadap ‘penjenayah yang tangan mereka bergelumang darah’, sementara perdana menteri Iraq, Adil Abdul-Mahdi meramalkan ‘perang yang dahsyat’ akan merosakkan negaranya.

Seorang penyampai Iran memeluk jurucakap tentera Ramezan Sharif semasa siaran langsung ketika mereka mengumumkan kematian Soleimani, yang bertanggungjawab secara umum untuk membentuk dasar luar Iran di seluruh Timur Tengah, dia dihormati dan disayangi di tanah airnya.

Serangan drone juga membunuh Abu Mahdi al-Muhandis, timbalan komander milisi yang disokong Iran di Iraq yang dikenali sebagai Angkatan Penggerak Popular (PMF), yang mengepung kedutaan AS di Baghdad pada hari Selasa.

Perdana Menteri Iraq, Mahdi, mendakwa serangan itu oleh AS sebagai ‘pelanggaran terhadap kedaulatan Iraq dan serangan terang terhadap maruah negara’.


Pentagon berkata Presiden Donald Trump telah memerintahkan tindakan ‘tegas untuk melindungi pegawai A.S. di luar negara dengan membunuh Soleimani’ yang ‘secara aktif membangunkan rancangan untuk menyerang diplomat Amerika dan anggota perkhidmatan di Iraq dan seluruh rantau.’

Khamenei tweeted sebelumnya: ‘Semua rakan-rakan & musuh-musuh tahu bahawa Jihad Rintangan akan terus membawa lebih banyak motivasi dan kemenangan yang pasti menanti para pejuang di jalan yang diberkati ini. Kehilangan Ketua Umum kita pahit. Perjuangan berterusan & kemenangan muktamad akan menjadi lebih pahit bagi pembunuh & penjenayah. ‘

Menteri Pertahanannya Amir Hatami bersumpah untuk membalas dendam ‘pembunuhan yang tidak adil’.

Tehran berkata ia akan mengumumkan kedudukan rasmi mengenai kematian Soleimani pada waktu yang akan datang, jurucakap pentadbiran memberitahu TV negara: ‘Kami akan mengajar pelajaran seperti itu kepada AS bahawa Donald Trump dan semua presiden masa depan Amerika Syarikat tidak akan lupa.’

Show More

Related Articles

Back to top button