Nasional

iPhone 14 bermula dengan harga RM4,199 boleh didapati mulai 23 Sept

Apple Inc melancarkan barisan peranti baharu pada 7 Sept dengan beberapa kejutan yang utama.

Pada acara pelancaran produk terbesar tahun ini, yang digelar Far Out, syarikat itu memperkenalkan iPhone 14 baru dengan peningkatan Apple Watch termasuk model Ultra yang pertama. IPhone mengekalkan rupa umum versi lama sambil meningkatkan kualiti kamera, ciri pemesejan satelit yang sudah lama dijangka pada model baharu, yang dipanggil Pulau Dinamik.

Apple mempertaruhkan ciri-ciri baru, bersama-sama dengan penurunan harga yang besar, bagi menangkis persaingan dalam industri. Syarikat itu kini menyumbang kira-kira separuh daripada jualan telefon pintar di AS dan berusaha untuk membina keuntungan tersebut.

iPhone 14 standard akan berharga AS$799 (RM4,199) boleh didapati di waktu tempatan pada 23 Sept, dengan versi Plus dijual pada harga AS$899 (RM4,699) pada 7 Okt. Kedua-dua varian iPhone 14 bermula pada 16 Sept.

iPhone 14 Pro bermula pada AS$999 (RM5,299), dengan model Pro Max berharga AS$1,099 (RM5,799). Ia akan tersedia secara tempatan mulai 23 Sept, dengan prapesanan juga bermula 16 Sept.


Apple telah mereka bentuk semula takuk di bahagian atas skrin, pada asasnya mengubahnya menjadi antara muka baharu yang dipanggil Pulau Dinamik. Peranti Pro juga akan mendapat pemproses A16 baharu yang lebih laju, manakala barisan standard akan menjalankan versi sederhana A15 semasa. Apple menyifatkan A16 sebagai cip terpantas dalam telefon pintar, 40% lebih laju daripada pesaing.

Model iPhone 14 standard kelihatan serupa dengan iPhone 13 dari tahun lepas, tetapi dengan kelainan: Apple telah menurunkan versi mini dan menambah model dengan paparan 6.7 inci yang lebih besar.

Penambahbaikan kamera termasuk mod tindakan baharu untuk video yang membantu menstabilkan tangkapan. Dan peranti ini merangkumi standard eSIM, yang mengetepikan kad SIM fizikal. iPhone 14 juga menawarkan pengesanan kemalangan kereta, serupa dengan Apple Watch terkini.

Harga Apple sebahagian besarnya tidak berubah dari tahun lepas, walaupun kadar inflasi tahunan AS sebanyak 8.5% pada bulan Julai. Rakan kongsi pembawanya juga melancarkan pelbagai promosi pada hari Rabu, termasuk tawaran untuk telefon percuma dan diskaun lain.

Sesetengah penganalisis telah meramalkan bahawa peningkatan akan datang, tetapi Apple telah menemui cara yang lebih halus untuk mengarahkan pelanggan ke arah titik harga yang lebih tinggi. Dengan menyimpan ciri baharu terbaiknya untuk peranti Pro atau model canggih lain, syarikat itu berusaha untuk menjual kepada lebih ramai pelanggan.

“Kami sentiasa mencabar diri kami untuk meningkatkan tahap dan menjadikannya lebih baik,” kata ketua pegawai eksekutif Tim Cook semasa pembentangan.

IPhone kekal sebagai produk paling penting Apple setakat ini, menjana kira-kira 50% daripada jualan syarikat itu sendiri dan membantu meningkatkan pendapatan tambahan daripada perkhidmatan seperti App Store dan Apple TV+. Ia juga mengajak pelanggan untuk membeli aksesori seperti AirPods dan Apple Watch.

Dalam perubahan lain yang diumumkan Rabu, iPhone 14 Pro akan mendapat paparan baharu dengan bezel yang lebih nipis dan kawasan yang lebih aktif. Skrin juga lebih cerah, pada 1,600 nits, tahap kecerahan Pro Display XDR yang sama.

Perkhidmatan satelit baharu, sementara itu, akan membenarkan pengguna menghantar mesej SOS tanpa sambungan selular. Bloomberg News pertama kali melaporkan tahun lepas bahawa ciri itu akan datang.

Apple merancang untuk menawarkannya secara percuma untuk dua tahun pertama, bermula pada bulan November. Garmin Ltd, pembuat peranti satelit, menjual perkhidmatan serupa pada harga kira-kira AS$15 sebulan.

Malah jam tangan pintar Ultra baharu Apple dengan dorongannya ke pasaran yang lebih tinggi dan berharga lebih rendah daripada yang dijangkakan. Ia akan bermula pada AS$799 (RM3,799).

 

(Visited 109 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button