Berita

Ini kemahiran paling dikehendaki pada 2021

Satu tinjauan mendapati bahawa pekerjaan dalam penjualan dan pemasaran IT dan digital akan menjadi permintaan paling banyak ketika Malaysia dibelenggu pandemik Covid-19, kerana ini memanfaatkan peluang kerja jarak jauh dan mengubah kebiasaan pengguna.

Panduan Gaji Malaysia 2020/2021 yang dikeluarkan oleh syarikat Kelly Services menyebut peranan ini sebagai kerjaya baharu, kerana kemunculan baru-baru ini berikutan peningkatan pergantungan pada perkhidmatan teknologi.

Brian Sim, pengarah urusan Kelly Services Malaysia, mengatakan bahawa kerana perniagaan telah mulai menggunakan teknologi baik dalam memperbaiki sistem dalaman dan menjangkau pelanggan baru, dan ini akan mencipta peluang pekerjaan baharu.

“Transformasi ini adalah perubahan kekal dan perubahan yang telah bergerak dengan cepat ketika negara menuju Revolusi Industri 4.0,” kata Sim dalam satu kenyataan.

“Menjelang tahun 2021, kemahiran digital akan menjadi asas bagi kebolehkerjaan pencari kerja dan akan menjadi bahan penting bagi kemajuan kerjaya mereka yang sudah bekerja.”


Sektor IT dijangka berkembang kerana lebih banyak syarikat menggunakan teknologi seperti kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin, dan memerlukan pekerja mahir yang memahami bagaimana menggunakan alat ini.

Pembangun perisian, jurutera perisian dan pengaturcara adalah pekerjaan khusus yang disarankan oleh kumpulan pencari pekerjaan untuk dicari.

Kerana peningkatan penggunaan e-commerce yang disebabkan oleh sekatan pergerakan, Kelly Services juga mengharapkan penjualan dan pemasaran digital menjadi kawasan yang ingin dikembangkan oleh majikan.

“Tenaga kerja harus menyesuaikan diri dengan banyak perubahan teknologi dan terus memperbarui diri agar tetap kompetitif di pasaran kerja,” kata Sim, mengingatkan para pencari kerja untuk terus mengembangkan kemahiran mereka dan juga mempelajari yang kemahiran baharu.

(Visited 410 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button