Ekonomi

Inflasi Malaysia meningkat dalam tempoh hampir lima tahun

KUALA LUMPUR: Inflasi Malaysia telah melonjak ke paras tertinggi hampir lima tahun apabila permintaan dalam negeri semakin kukuh.

Inflasi utama meningkat kepada 2.8 peratus tahun ke tahun (YoY) pada Mei, kenaikan terpantas sejak Julai 2017, mengatasi konsensus Bloomberg sebanyak 2.7 peratus.

Inflasi harga makanan dan minuman bukan alkohol menyaksikan peningkatan yang dipercepatkan kepada 5.2 peratus YoY bulan lepas, paras tertinggi sejak Oktober 2012.

Pakar ekonomi kanan UOB Malaysia Julia Goh dan ahli ekonomi Loke Siew Ting berkata semua barangan makanan mencatatkan kenaikan harga yang berterusan, terutamanya daging yang meningkat 9.5 peratus YoY berbanding kenaikan 6.2 peratus yang dicatatkan pada April.

Kedua-dua inflasi harga makanan di rumah dan makanan di luar rumah masing-masing meningkat sehingga 5.5 peratus (April: 4.1 peratus) dan 5.1 peratus (April: 4.4 peratus).


Pada asas bulan ke bulan (MoM), indeks harga pengguna (CPI) meningkat paling tinggi dalam tempoh tujuh bulan sebanyak 0.6 peratus (April: 0.2 peratus).

Ini membawa inflasi tahun sehingga kini kepada purata 2.4 peratus dalam lima bulan pertama 2022 (Januari-Mei 2021: 2.1 peratus.

Pada Mei, 67 peratus daripada 12 komponen IHP mencatat kenaikan harga tahunan yang lebih besar berbanding bulan sebelumnya, diterajui oleh makanan dan minuman bukan alkohol, pengangkutan, perkhidmatan rekreasi dan budaya, restoran dan hotel, serta perumahan, utiliti. Dan segmen bahan api lain.

“Indeks harga makanan secara keseluruhannya mencatatkan peningkatan terbesar sejak Oktober 2011 sebanyak 5.3 peratus YoY manakala indeks harga bukan makanan meningkat 1.7 peratus.

“Ini mencadangkan kesan pusingan kedua yang lebih luas ke atas harga pengguna daripada harga tenaga yang lebih tinggi, bahan mentah dan kekurangan buruh,” kata Goh dan Loke dalam nota hari ini.

Inflasi teras meningkat selama lapan bulan berturut-turut kepada 2.4 peratus (April: 2.1 peratus), menandakan paras tertinggi sejak Julai 2017, tambah mereka.

Mereka berkata ia juga meningkat melebihi purata jangka panjang 2016-2021 sebanyak 1.4 peratus untuk lima bulan berturut-turut.

Menjelang separuh kedua 2022, mereka menjangkakan pertumbuhan IHP akan meningkat lebih tinggi apabila kesan asas rendah bermula dan kerajaan telah mula melaraskan secara beransur-ansur harga barangan yang ditadbir dalam keadaan harga komoditi global yang tinggi, kelemahan mata wang dan permintaan dalam negeri yang pulih.

Kerajaan baru-baru ini mengumumkan pemansuhan harga siling telur ayam dan ayam, serta subsidi minyak masak dalam botol 2 kilogram (kg), 3kg dan 5kg, mulai 1 Julai.

“Harga ayam dijangka dinaikkan sebanyak 12 peratus hingga 35 peratus berikutan pemansuhan harga siling, manakala harga telur ayam dijangka dinaikkan sebanyak 10 peratus hingga 30 peratus.

“Bagi minyak masak pula, kerajaan kini mengurangkan subsidi kira-kira RM6.00 sekilogram berdasarkan harga pasaran sekitar RM8.50 sekilogram.

“Perubahan dasar ini dijangka meningkatkan inflasi tahun ini sebanyak 0.3 mata peratusan (ppt)-0.5ppt, tanpa mengambil kira langkah bantuan yang disasarkan oleh kerajaan,” kata mereka.

Mereka juga menyatakan bahawa pertumbuhan IHP utama mungkin mencecah lima peratus pada satu ketika pada suku ketiga sekiranya angin kencang berterusan dan kerajaan melaraskan lagi subsidi untuk barangan lain yang ditadbir dengan harga.

Bank Negara Malaysia juga dijangka akan mengikuti kenaikan kadar 25 mata asas (bps) lagi pada kedua-dua mesyuarat dasar monetari pada 6 Julai dan 8 September memandangkan tanda-tanda kesan pusingan kedua yang lebih luas terhadap harga pengguna, pemulihan domestik yang berterusan dan perkembangan terkini dalam pasaran kewangan global.

“Oleh itu, unjuran kadar dasar semalaman kami yang dikemas kini ialah 2.5 peratus menjelang akhir 2022 dan tiga peratus menjelang akhir 2023.

“Walaupun selepas unjuran kenaikan 75bps untuk tahun ini, dasar monetari akan tetap akomodatif kerana ia hanya membalikkan sebahagian daripada 125bps pemotongan kadar semasa pandemik,” tambah mereka.

(Visited 40 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button