Ekonomi

Industri pelancongan dikecualikan daripada dasar gaji minimum, kata menteri

PUTRAJAYA: Industri pelancongan adalah antara beberapa sektor yang akan dikecualikan buat sementara waktu daripada melaksanakan dasar gaji baharu RM1,500, kata menteri sumber manusia M Saravanan hari ini.

Beliau berkata dasar baharu yang dijadual bermula 1 Mei ini akan mengecualikan sektor tidak formal dan sektor yang mengalami kerugian akibat kesan ekonomi akibat pandemik Covid-19.

Industri pelancongan dan hotel negara terjejas teruk oleh sekatan perjalanan dan sempadan tertutup akibat pandemik Covid-19.

“Antara yang dikecualikan ialah petani, hotel dan pemain industri pelancongan, serta syarikat yang mempunyai kurang daripada lima pekerja,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan inisiatif kelayakan mikro Perbadanan Pembangunan Sumber Manusia (HRD Corp).

Beliau menambah, pengecualian itu dibuat berikutan permintaan daripada kedua-dua Kabinet dan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.


Sebelum ini, Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI-MLC) menggesa agar gaji minimum baharu dilaksanakan oleh semua sektor dan turut meliputi pekerja domestik.

Presiden Kesatuan Shafie BP Mammal berkata kenaikan RM300 daripada gaji minimum sebelum ini sebanyak RM1,200, akan memberi sedikit kelegaan kepada orang ramai yang masih bergelut untuk menampung kehidupan, walaupun ia masih rendah.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button