Luar Negara

Indonesia mulakan usaha vaksinasi Covid-19 besar-besaran dengan sinovac

INDONESIA melancarkan program vaksinasi Covid-19 besar-besaran pada hari Khamis dengan pekerja kesihatan sebagai kumpulan keutamaan utama, sehari setelah Presiden Joko Widodo menerima suntikan pertama vaksin yang dikembangkan oleh syarikat biofarmaseutikal China, Sinovac Biotech.

Pada hari Khamis pagi, vaksinasi diadakan di Hospital Cipto Mangunkusumo di Jakarta pusat.

Sekurang-kurangnya 25 pekerja kesihatan di hospital telah menerima dos vaksin Sinovac, kata pengarah hospital Lies Dina Liastuti pada sidang media, sambil menambah bahawa kira-kira 6,000 pekerja kesihatan yang merawat pesakit COVID-19 dan pesakit bukan COVID-19 di hospital diberi vaksin secara berkala.

“Terima kasih kepada pemerintah kerana memberikan perlindungan kepada pekerja kesihatan dengan memberikan vaksin COVID-19,” kata Liastuti.

Timbalan Menteri Kesihatan Dante Saksono, yang menerima dos vaksin di hospital pada hari Khamis, mengatakan kira-kira 1.4 juta pekerja kesihatan di seluruh negara akan disuntik secara beransur-ansur sebelum penjawat awam diinokulasi.


Menurut Saksono, kesan dari suntikan itu akan muncul antara dua hingga enam minggu setelah suntikan dos kedua vaksin.

Tetapi mereka yang telah divaksin masih perlu melaksanakan protokol kesihatan, katanya.

Wakil menteri menyatakan harapan agar program vaksinasi besar-besaran dapat membantu Indonesia mendapatkan kekebalan kawanan setelah 70 peratus dari 270 juta penduduk.

Pihak berkuasa makanan dan ubat negara BPOM mengeluarkan kebenaran penggunaan kecemasan untuk vaksin Sinovac COVID-19 pada hari Isnin setelah hasil sementara percubaan peringkat akhir di negara itu.

Vaksin ini juga telah dinyatakan oleh Majlis Ulama Indonesia (MUI) halal, atau dapat diterima untuk digunakan di bawah hukum Islam.

Indonesia telah memesan sejumlah 125.5 juta dos vaksin Sinovac. Ketika ini 3 juta dos sudah digunakan, yang dihantar ke negara itu dalam dua kelompok pada bulan Desember tahun lalu, telah diedarkan ke 34 wilayah di Indonesia.

Pada hari Selasa, 15 juta dos bahan mentah lain dari vaksin Sinovac tiba di Bandara Soekarno-Hatta Indonesia.

Ia akan dibawa ke pejabat syarikat pembuatan vaksin negeri Bio Farma di Jawa Barat untuk proses selanjutnya menjadi dos siap untuk dipakai.

Presiden Widodo mengatakan minggu lalu bahawa negaranya telah memesan sejumlah 329.5 juta dos vaksin dari pelbagai pengeluar farmaseutikal.

Selain dari Sinovac, pihaknya juga mendapatkan bekalan vaksin dari syarikat biofarmaseutikal Britain-Sweden AstraZeneca dan syarikat A.S. Novavax, antara lain.

Indonesia merancang untuk memvaksinkan sekitar 180 juta orang, atau dua pertiga penduduk dalam jangka waktu 15 bulan.

Vaksin COVID-19 akan ditawarkan secara percuma untuk semua orang Indonesia. – XINHUA

(Visited 74 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button