Nasional

Indonesia bantu cari penyelam Belanda yang hilang

PASIR GUDANG: Kerajaan Johor telah meminta bantuan Indonesia dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) “Op Carilamat” ke atas seorang penyelam Belanda berusia 14 tahun yang hilang di perairan Pulau Tokong Sanggol di Mersing Rabu lepas.

Menteri besar Onn Hafiz Ghazi berkata ini berdasarkan pemerhatian bahawa penyelam yang hilang, Nathen Renze Chesters, mungkin dihanyutkan ke perairan Indonesia.

“Kami meminta bantuan daripada semua orang di perairan antarabangsa.

“Semua pihak di kawasan itu, Indonesia dan Malaysia, mesti bekerjasama untuk mencari orang keempat ini,” katanya.

Budak itu adalah antara empat penyelam asing yang dilaporkan hilang di perairan Pulau Tokong Sanggol di Mersing pada Rabu lalu.


Tiga daripada mereka berjaya diselamatkan termasuk dua yang ditemui nelayan tempatan di lokasi selatan Pengerang, dekat Kota Tinggi, kira-kira jam 1 pagi hari ini.

Menurut Onn Hafiz, ketiga-tiga penyelam itu dilaporkan dalam keadaan sedar dan semakin pulih daripada kesukaran yang dialami.

Beliau berkata kos rawatan semua penyelam akan ditanggung kerajaan negeri.

“Alhamdulillah dua lagi mangsa ditemui selamat awal hari ini.

“Seorang lagi mangsa yang ditemui sebelum ini juga semakin pulih di Hospital Mersing.

“Doktor sedang melakukan yang terbaik untuk mereka.

“Kami berharap mereka akan cepat sembuh dan kami akan terus melakukan yang terbaik dan berdoa agar orang terakhir ditemui tidak lama lagi,” katanya selepas melawat dua penyelam yang diselamatkan hari ini di sebuah hospital swasta di sini.

Dua penyelam yang diselamatkan hari ini ialah warga Britain Adrian Peter Chesters, 46, dan warga Perancis Alexia Alexandra Molina, 18. Mangsa yang masih hilang ialah anak Peter.

Mangsa pertama, jurulatih terjun Norway Kristine Grodem, 35, ditemui dengan bot tunda dalam perjalanan dari Indonesia ke Thailand pada 8.15 pagi Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Mersing Cyril Edward Nuing berkata operasi SAR di perairan Malaysia ditangguhkan pada 1.30 tengah hari ini.

Beliau berkata ini susulan maklumat dan penemuan dua pemandu yang ditemui awal hari ini berada di kedudukan 16 batu nautika utara Pulau Bintan, Indonesia.

Beliau berkata ini adalah kira-kira 70 batu nautika (100km) dari lokasi mereka dilaporkan hilang.

“Berdasarkan maklumat ini, kami berpendapat usaha pencarian perlu tertumpu di perairan Indonesia. Oleh itu, operasi di perairan Malaysia telah digantung buat sementara waktu.

“Rakan sejawat kami dari Indonesia telah dimaklumkan dan mereka akan mengambil alih (operasi) di perairan Indonesia. Bagaimanapun, aset kami di laut sentiasa bersedia.”

 

(Visited 45 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button