Luar Negara

India memulakan kempen vaksinasi ‘terbesar’ di dunia

PERDANA Menteri India Narendra Modi akan melancarkan kempen vaksinasi “terbesar di dunia” pada hari ini ketika negara berpenduduk kedua teramai di dunia itu berusaha mengendalikan pandemi COVID-19.

Kempen vaksinasi itu bermula dengan dua suntikan buatan tempatan.

Reuters melaporkan Modi akan menyampaikan amanat kepada pekerja kesihatan melalui sidang video tetapi dia sendiri tidak akan segera mengambil vaksin itu kerana India untuk permulaan mengutamakan jururawat, doktor dan yang lain di barisan hadapan.

Pada hari pertama, sekitar 100 orang akan diberi vaksin secara sukarela di masing-masing dari 3,006 pusat di negara itu, kata pemerintah minggu ini, menyebutnya sebagai permulaan kempen terbesar di dunia.

“Ini akan menjadi program vaksinasi terbesar di dunia yang meliputi seluruh wilayah negara,” kata pejabat Modi dalam satu kenyataan minggu ini.


India, negara yang paling ramai penduduknya di dunia setelah China, mengatakan ia mungkin tidak perlu memvaksinasi semua 1.35 bilion penduduknya untuk mewujudkan kekebalan kawanan.

Namun, merangkumi separuh penduduknya akan menjadikannya salah satu program imunisasi terbesar di dunia, walaupun negara-negara seperti Amerika Syarikat melakukan vaksinasi setiap penduduk.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button