Jenayah

Ibu remaja “bersih”, pertahankan imam

PETALING JAYA: Ibu kepada seorang remaja viral yang dimandikan oleh imam masjid selepas mencuri tabung, telah membela imam tersebut, dia merasa bersyukur kerana “Ustaz Dahlan” (sudah meletak jawatan) telah membersihkan anaknya.

Wanita yang hanya mahu dikenali sebagai “Kak Jas” itu berkata, pihak berkuasa agama tidak sepatutnya meminta Dahlan meletak jawatan dalam tempoh 24 jam tanpa menyiasat perkara itu secara menyeluruh.

Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) juga sepatutnya menghubungi keluarganya sebelum menghukum imam itu.

“Jais tidak sepatutnya dididik oleh netizen,” katanya kepada FMT di rumahnya di Kuang.

Dahlan membasuh anaknya, Danial, dengan cara yang sama di mana orang mati dibasuh sebelum dikebumikan.


Dahlan telah menghukum remaja itu selepas dia ditangkap mencuri di masjid.

“Ustaz kita tak buat salah pun. Malah kita bersyukur. Dan kami bersetuju untuk Danial dibersihkan,” katanya.

Dia juga tidak bersetuju dengan mereka yang mengatakan bahawa imam itu telah mendera Danial, dengan alasan bahawa Dahlan cuba membuatnya bertaubat.

Beliau menggesa agar Jais mempertimbangkan untuk mengambil semula imam untuk memimpin jemaah di masjid Islahiah. “Saya sedih kerana tindakan anak saya, imam terpaksa menanggung bebannya.”

Katanya, satu video yang tular sejak Isnin lalu disebarkan oleh individu yang tidak berpuas hati dengan Dahlan. Ramai di masjid mahu dia dibuang kerana mereka iri hati. Bagaimanapun, dia tidak menjelaskan secara terperinci.

Awal petang tadi, Exco Selangor Zawawi Ahmad Mughni, yang mengendalikan hal ehwal agama, memberitahu FMT bahawa imam itu telah diminta meletak jawatan.

Danial semalam dijatuhi hukuman penjara 10 hari dan denda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret Selayang kerana mencuri dana masjid. Remaja itu, yang tinggal bersama datuknya selepas perceraian ibu bapanya, telah mencuri wang kepunyaan masjid dan menyembunyikannya di bilik air mayat.

(Visited 183 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button