Ekonomi

Hong Leong Bank mulakan projek pemuliharaan bakau di Kuala Selangor

KUALA LUMPUR: Hong Leong Bank (HLB) telah memulakan projek pemulihan dan pemuliharaan ekosistem paya bakau dengan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) untuk membantu memulihkan 15 hektar tanah hutan yang terdegradasi.

Sebagai sebahagian daripada perjalanan kelestarian dan pengurusan alam sekitar, HLB akan membantu dalam pemulihan tanah hutan dengan menanam kira-kira 50,000 pokok bakau baharu di Taman Semula Jadi Kuala Selangor.

“Ini akan berlaku dalam tempoh tiga tahun akan datang sebagai sebahagian daripada komitmen bank untuk membantu mengurangkan perubahan iklim, dan mengimbangi kesan alam sekitar operasinya sendiri,” katanya.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Domenic Fuda berkata sebagai sebuah institusi kewangan, bank itu menyedari keperluan untuk memasukkan pertimbangan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) ke dalam aktiviti perbankannya.

Ini juga termasuk operasi bank itu sendiri, supaya ia membantu mengarahkan sumber yang akan membina daya tahan alam sekitar dan ekonomi.

“Inisiatif seperti ini dengan MNS menjadikan perjalanan kemampanan kami lebih holistik dan lebih masa membuahkan hasil nyata yang memulihkan dan memulihara alam sekitar.

“Walaupun banyak lagi yang perlu dilakukan, ini adalah titik permulaan dalam perjalanan untuk mencapai cita-cita neutral karbon kami, dan membantu mencapai keseimbangan yang betul antara tiga tonggak kemampanan, manusia, planet dan garis bawah,” kata Fuda.

Menurut HLB, inisiatif pengurusan alam sekitar hutan bakau merupakan pendekatan yang dipertimbangkan memandangkan bernilai dan sangat produktif yang disediakan oleh hutan bakau.

Ini juga sebagai tambahan kepada mengekalkan mata pencarian masyarakat dan hidupan liar.

“Ekosistem bakau yang sihat dan mantap menyokong habitat yang penting untuk memelihara kepelbagaian biologi yang kaya, menyediakan perlindungan alam sekitar terhadap hakisan tanah contohnya.

“Mereka juga menawarkan faedah sosio-ekonomi dan komersial termasuk perikanan, perkayuan dan pelancongan,” kata bank itu.

HLB berkata ia juga telah mengambil langkah untuk mengukuhkan amalan kemampanan pinjaman/pembiayaan bank dengan memperkenalkan Rangka Kerja ESG Perbankan Perniagaan & Korporatnya pada 2020.

Rangka kerja itu berfungsi sebagai asas untuk membimbing pertimbangan Bank ESG dalam penilaian kredit perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dan pelanggan korporatnya, katanya.

“HLB juga sedang menaik taraf sistem tenaganya di bangunan dan cawangannya untuk mengoptimumkan penggunaan tenaga.

“Di hadapan perniagaan, HLB telah memperkenalkan pembiayaan hijau dan positif iklim, yang memfokuskan pada tenaga boleh diperbaharui dan projek kecekapan tenaga untuk pelanggan perniagaan dan individu.

“Sejak 2018, bank telah mengenal pasti tenaga boleh diperbaharui sebagai peluang pertumbuhan dan telah menubuhkan pasukan pakar tenaga boleh diperbaharui yang berdedikasi untuk membina portfolio ini.

“Sehingga kini, ia telah meluluskan lebih RM2.3 bilion dalam pembiayaan tenaga boleh diperbaharui untuk projek solar, biojisim, biogas dan hidro kecil,” katanya.

 

(Visited 180 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button