Politik

Hishammuddin akan dilantik Timbalan Perdana Menteri?

MENTERI Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dijangka akan dilantik sebagai timbalan perdana menteri oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Memetik laporan The Malaysian Insight, sumber memberitahu Hishammuddin boleh dilantik ke jawatan itu seawal minggu ini.

“Hisham akan menjadi timbalan perdana menteri,” kata salah satu sumber yang tidak disebutkan namanya.

Bagaimanapun, portal berita itu juga melaporkan bahawa sekutu lain dalam kumpulan Perikatan Nasional (PN) masih belum diberitahu mengenai cadangan itu.

Hishammuddin adalah Ahli Parlimen Sembrong dan bekas Naib Presiden UMNO.


Mempunyai pengalaman luas dalam politik, beliau pernah memegang pelbagai jawatan dalam kepemimpinan UMNO, termasuk sebagai ketua Pemuda UMNO.

Beliau menjawat jawatan naib presiden UMNO hingga 2018 dan tidak bertanding dalam pemilihan parti tahun itu.

Muhyiddin, yang merupakan Presiden Bersatu, tidak menamakan timbalan perdana menteri sejak mengambil alih pemerintahan negara dari Pakatan Harapan pada Mac tahun lalu.

Sebagai gantinya, beliau melantik empat ‘menteri kanan’ pada 9 Mac 2020 untuk membantunya termasuk mempengerusikan mesyuarat Kabinet bagi pihaknya sekiranya beliau tiada dalam negara.

Empat menteri kanan itu ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Azmin Ali (dulu dari PKR, sekarang bersama Bersatu); Naib Presiden Bersatu, Mohd Radzi Md Jidin sebagai menteri pendidikan; Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (UMNO); dan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Bagaimanapun tidak ada menteri kanan dari Pas yang dilantik oleh Muhyiddin walaupun parti itu adalah komponen gabungan PN, yang tidak termasuk Barisan Nasional.

Pelantikan Hishammuddin, jika berjalan seperti yang direncanakan, dilihat akan mendukung kedudukan Muhyiddin yang goyah berikutan penarikan sokongan dari seorang ahli parlimen UMNO.

Dua hari yang lalu pada 9 Januari, Ahli Parlimen Machang, Datuk Seri Ahmad Jazlan Yaakub menyatakan bahawa beliau tidak lagi menyokong kerajaan PN dan Muhyiddin sebagai perdana menteri.

Tindakan itui menyebabkan pemerintah PN kini hanya dengan 110 Ahli Parlimen yang menyokongnya, yang bermaksud tidak lagi memperoleh majoriti mudah di Parlimen, tetapi hanya separuh daripada kerusi di Dewan Rakyat.

Dia Dewan Rakyat dengan 222 kerusi, kini terdapat 220 anggota Parlimen dengan dua kerusi kosong setelah dua anggota Parlimen meninggal dunia tahun lalu dan pilihan raya kecil ditangguhkan kerana pandemik Covid-19.

Dengan 220 ahli parlimen, majoriti mudal yang diperlukan untuk membentuk pemerintahan adalah 111 kerusi.

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi selepas mesyuarat majlis tertinggi parti itu minggu lalu mengatakan usul memutuskan hubungan dengan Bersatu akan diputuskan dalam perhimpunan agung UMNO pada 31 Januari.

(Visited 267 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button