Luar Negara

Hijab kini pakaian rasmi polis Scotland

PEMAKAIAN tudung kepala bagi wanita muslim atau hijab kini menjadi sebahagian daripada pakaian seragam rasmi polis Scotland selepas lebih 15 diperkenalkan secara tidak rasmi dalam perkhidmatan keselamatan itu.

Keputusan tersebut dibuat dengan matlamat untuk menjadikan keanggotaan polis di Scotland terdiri daripada pelbagai latar belakang agama dan kaum.

Portal berita Independent melaporkan, pihak berkuasa berharap langkah tersebut akan menggalakkan penyertaan lebih ramai wanita daripada komuniti Islam yang sebelum ini tidak langsung melihat tugas polis sebagai satu bentuk kerjaya.

Sebelum ini, polis wanita Islam hanya dibenarkan memakai hijab jika dibenarkan oleh pegawai atasan.

Polis Metropolitan telah memperkenalkan pemakaian hijab sebagai satu bentuk pilihan sejak tahun 2001 lagi dengan tujuan yang sama iaitu bagi menarik minat penyertaan wanita Islam ke dalam perkhidmatan keselamatan itu.-SM


 

 

(Visited 155 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button